Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 16 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

7 tips voor je eerste werkreis als ouder

Het wordt steeds populairder op de werkvloer: reizen voor je werk. Voor velen een leuk extraatje, waar je op een andere plek nieuwe ervaringen opdoet. Voor sommigen is het naast dit leuke extraatje ook een spannende ervaring, bijvoorbeeld als je voor het eerst zonder je kinderen op werkreis gaat.

Ga je voor het eerst sinds je kinderen hebt op werkreis, dan kan dit zowel voor jou als je kinderen stressvol zijn. Hoe bereid je je hier goed op voor?

Dubbel gevoel

Misschien heb je erg veel zin in de werkreis en vind je het stiekem fijn om even een paar dagen alleen te zijn. Of misschien zie je er dagen van tevoren al tegenop en krijg je bijna buikpijn door de gedachte je kinderen een paar dagen niet te zien. Laten we vooropstellen dat allebei de gedachten heel logisch zijn, misschien voel je wel een combinatie van de twee. Een dubbel gevoel hierbij hebben is meer dan normaal.

Als jouw kinderen gewend zijn om jou elke dag om zich heen te hebben, is het voorbereiden van en de werkreis zelf wel even een uitdaging. Je zult je kinderen toch echt even moeten loslaten, of dat nu voor twee dagen is of voor een paar weken. Een goede voorbereiding scheelt al een hoop stress voor jouw gezin.

Tips voor je eerste werkreis

Wij geven daarom zeven tips om jouw werkreis minder stressvol te maken, zowel voor jou als voor je kinderen.

1. Stel je kinderen op de hoogte

Bedenk van tevoren wanneer je je kinderen op de hoogte wilt stellen van de reis. Het ligt eraan hoe oud je kinderen zijn. Peuters en kleuters begrijpen het concept ‘tijd’ nog niet goed en ook kinderen van basisschoolleeftijd hebben soms nog moeite om het aantal dagen te onderscheiden. Het beste is dan ook om hun kort van tevoren over de reis te vertellen. Zo hebben jonge kinderen minder de tijd om erover te piekeren. Tieners zijn al wat onafhankelijker van ouders, hun kun je beste drie of vier dagen van tevoren inlichten.

2. Vertel over de werkreis

Door je kinderen te vertellen waar je heen gaat, wat je gaat doen en wanneer je weer terugkomt, begrijpen ze de situatie beter. Jonge kinderen hebben nog niet goed besef van tijd, je kunt voor hun een kalander maken met de dagen dat je weg bent. Zo kunnen zij elke ochtend een dag wegstrepen en weten ze precies wanneer je weer terugkomt. Je kunt je kinderen ook vertellen hoe ze contact met je kunnen opnemen, op die manier zijn ze gerustgesteld, omdat ze weten dat ze je altijd kunnen bellen of videobellen.

3. Houd dagelijkse routines in stand

Het is belangrijk dat je kinderen thuis een normaal ritme houden, omdat ze het al moeilijk vinden om je te missen. Of je kinderen nu bij je partner blijven of naar een familielid gaan, de dagelijkse dingen kunnen het beste zo normaal mogelijk blijven. Overleg van tevoren de bedtijden, wanneer er meestal gegeten wordt en andere informatie die van belang is. Zo zorg je ervoor dat de structuur hetzelfde blijft en je kinderen niet nog meer prikkels krijgen dan nodig.

4. Laat herinneringen achter

Het is leuk om herinneringen achter te laten voor je kinderen. Zo ben je toch nog een beetje bij ze en kunnen ze iets van je vastpakken als ze je missen. Denk aan een trui, een sjaal of een foto. Je kan ook briefjes schrijven en die achterlaten op plekken waar je kinderen vaak komen: een speelgoedkist, de schooltas of het nachtkastje. Als je denk dat je kinderen moeite hebben om naar bed te gaan zonder jou, kun je ook een filmpje van jezelf maken dat je een boek voorleest. Op die manier ben je er toch als ze naar bed gaan, dat geeft hen een vertrouwd gevoel.

5. Vermijd een zwaar afscheid

Ook al springen de tranen bijna in je ogen op het moment van weggaan en wil je je kinderen het liefst honderd kusjes en knuffels geven, dat kun je het beste toch niet doen. Zo maak je het moment van afscheid nemen heel zwaar en wordt het een nog grotere uitdaging om ook daadwerkelijk weg te gaan. Het beste wat je kan doen: geef je kind een kus en een knuffel en zeg: ‘Ik ga je missen en ik kan niet wachten tot ik straks weer terug ben, maar ik weet dat je het heel leuk gaat hebben en de tijd snel gaat.’ En ga dan weg.

6. Neem elke dag contact op

Spreek van tevoren met je kinderen en je partner of oppas af dat je elke dag één keer (video)belt. Zo kunnen je kinderen elke dag even je stem horen en houden jullie elkaar op de hoogte van jullie bezigheden. Probeer het wel bij die één keer per dag te houden. Als je zegt dat je kinderen je altijd kunnen bellen, zullen ze je voor elk klein dingetje opbellen. Of als jij zelf heel vaak contact zoekt, kunnen de kinderen het alleen maar moeilijker gaan vinden dat jij weg bent. Dus probeer het te beperken tot één keer per dag.

7. Breng samen tijd door als je weer thuis bent

Als je werkreis erop zit, kun je waarschijnlijk niet wachten om weer terug naar je kids te gaan. Ook je kinderen kunnen niet wachten om je weer te zien. Als je thuiskomt, breng dan een half uurtje samen met je kinderen door. Vertel wat je allemaal hebt gedaan en luister ook vooral naar wat zij hebben gedaan. Daarna kun je je even afzonderen, want wees eerlijk, daar ben je vast ook even aan toe na een lange reis, door te zeggen dat je gaat douchen. Daarna ben je weer één en al oor voor je kinderen, verloopt de overgang op een natuurlijke manier en is iedereen blij.

10x signalen dat de combinatie werk en ouderschap je teveel wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.