Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

8 feiten en fabels over roken

Wat de gevolgen zijn van roken is soms lastig uit te leggen aan je kind. Deze feiten en fabels over roken kunnen je helpen het gesprek op gang te brengen (en schrikken je kind hopelijk genoeg af om nooit te beginnen).

1. In sigaretten zitten aceton (nagellakremover) en terpentine

Feit: niet alleen zitten de stoffen aceton en terpentine in sigaretten, maar ook nog eens arsenicum, fosfor, xyleen en formaldehyde. Arsenicum is gif en wordt gebruikt in bestrijdingsmiddelen tegen mieren. Fosfor zit in rattengif. Xyleen is een stof die werd toegevoegd aan markeerstiften, maar dit is inmiddels verboden omdat het een kankerverwekkende stof is. Formaldehyde wordt gebruikt door begrafenisondernemers om een overleden iemand langer ‘goed’ te houden.

2. Af en toe een sigaretje roken is toch niet zo erg?

Fabel: in sigaretten zit nicotine, een stof die ervoor zorgt dat je behoefte blijft houden om te roken. Ook af en toe roken kan dus zorgen voor een verslaving, waardoor je steeds meer gaat roken. En dat zorgt weer voor gezondheidsproblemen.

3. Als je rookt genezen wondjes minder snel

Feit: bij mensen die roken werkt de doorbloeding van de aderen minder goed. Ook zit er minder zuurstof in het bloed van rokers: de zuurstof wordt vervangen door koolstofmonoxide uit tabaksrook. Hierdoor kunnen wondjes minder snel genezen.

4. Nu maakt het niet zoveel uit dat ik rook, pas als ik veel jaren blijf roken merk ik de gevolgen

Fabel: ook op korte termijn heeft roken gevolgen. Je conditie wordt slechter, je tanden worden geel en je moet veel vaker hoesten dan mensen die niet roken. Je krijgt een stinkende adem en je huid wordt minder mooi. Daarnaast kun je bruine vingers krijgen én is je geld sneller op doordat tabak duur is.

5. Als je rookt wordt je sneller verkouden

Feit: door het roken wordt je inderdaad sneller verkouden. Ook maak je meer slijm aan en werken je longen minder goed. Het gevolg: je gaat hoesten omdat je lichaam probeert om je longen schoon te maken.

6. Het maakt echt niet uit of ik nu stop met roken of over een jaartje

Fabel: direct stoppen met roken heeft zéker zin. Al na 20 minuten wordt je lichaam langzaamaan gezonder. Je bloeddruk en je hartslag dalen. Na 24 uur is alle koolmonoxide uit je lichaam en beginnen je longen met schoonmaken. Door die schoonmaak ga je slijm ophoesten. Na een maand te zijn gestopt met roken is je conditie al beter geworden, en heb je meer energie.  Na een jaar niet roken is het risico op hart- en vaatziekten voor de helft minder geworden. Hoe langer je niet rookt, hoe minder risico je zult lopen op het ontwikkelen van andere ziekten.

7. Ik rook alleen maar voor de gezelligheid. Ik raak echt niet verslaafd

Fabel: ongeveer de helft van de jongeren die ooit rookt, raakt verslaafd! Roken leidt snel tot gewenning. Je vindt het normaal én lekker om tijdens een gezellig avondje een paar sigaretjes te roken. Doordat roken wordt gelinkt aan ‘een gezellig avondje’, verwachten je hersenen daardoor nicotine. Je lichaam krijgt dus behoefte aan nicotine. En die stof zorgt voor verslaving.

8. Stoppen met roken is hartstikke simpel

Fabel: stoppen met roken lukt niet zomaar. Als je stopt met roken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Hierdoor kun je last krijgen van bijvoorbeeld concentratieproblemen, minder goed slapen of dat je chagrijnig wordt. Door die verschijnselen steek je sneller weer een sigaret op, waardoor je je weer tijdelijk goed voelt.

Tip

Rookt je kind? Deze app kan je kind helpen bij het stoppen: www.stopstone.nl

Bron: uwkindenroken.nl / rokeninfo.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.