Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

8x omgaan met vervelend gedrag van je kind

Kinderen hebben soms dagen waarop ze zich vervelend gedragen, net als ieder ander mens die weleens z'n dag niet heeft. Het probleem is alleen dat kinderen daar nog niet altijd goed mee om kunnen gaan. Gevolg? Onnodige woede-uitbarstingen, driftbuien, ruzies of tranen die de meest liefdevolle ouders op hun zenuwen kunnen werken.

Wij hebben daarom 8 tips om met het tegendraadse gedrag van je kind om te gaan:

1. Denk aan je eigen behoeften

Over het algemeen zijn kinderen niet chagrijnig of irrationeel zonder een reden. Misschien hebben ze honger, of hebben ze niet genoeg geslapen. Maar andersom geldt hetzelfde. Wat draagt bij aan jouw ‘slechte’ humeur waardoor je snel geïrriteerd bent? Misschien heb je een irritante bh aan die kriebelt, of heb je niet genoeg koolhydraten gegeten waardoor je iets-wat-aan-de-geïrriteerde-kant bent? Wat het ook is, zorg ervoor dat je het oplost. Je kan namelijk veel makkelijker voor iemand anders zorgen, als jouw behoeften ook volbracht zijn.

2. Neem zélf een time-out

Hoewel time-outs binnen het pedagogisch-verantwoord opvoeden niet meer zo populair zijn, kan het nog wel een goed concept voor jezelf zijn. Neem even afstand van de escalerende situatie en kalmeer jezelf. Je kan gerust een paar minuten nemen om zelf even tot rust te komen. Ook jij bent immers maar een mens.

3. Plunder de geheime voorraadkast

Het terugtrekken voor een paar minuten kan je eventueel héél goed combineren met… De voorraadkast! Heerlijk genieten van die verstopte chocoladereep, zonder kinderen! Wij herhalen: zonder kinderen!

4. Doe even lekker gek achter hun rug om

Weet je nog toen je kind was en je je tong naar je moeder uitstak als ze met je rug naar jou toe stond? Hetzelfde concept, maar nu ben je ouder. Wacht totdat ze met hen ruggen naar je toe staan gedraaid, en laat je dan even lekker gaan. Schroom je niet: het moet er gewoon even uit! Bal je vuisten, schreeuw in stilte of doe eventueel een gekke eend na: maar gooi het eruit! Kinderachtig? Ja, misschien. Maar het werkt wel.

5. Doe alsof het andermans kinderen zijn

Heb je dit weleens geprobeerd? Kijk, je kan nu eenmaal niet tegen de kinderen van je vriendin schreeuwen – hoe vervelend ze dan ook zijn. Het enige wat je kunt doen is het probleem met een rustige, strenge waarschuwing oplossen. Dus als jouw eigen kinderen zich op glad ijs bevinden, en je jouw woede voelt borrelen, doe dan alsof je andere kinderen op bezoek hebt.  Je kunt niet schreeuwen tegen ze, enkel even een wilde fantasie voorbij laten komen waarin je de kinderen het huis uit sleurt naar hun echte ouders. 

6. Ga niet op Facebook

Als je kinderen je op je zenuwen werken ga dan niet op Facebook. Waarom niet? Omdat je dan terecht komt in de virtuele wereld waarin alle kinderen beter zijn dan jouw kinderen. Althans, zo lijkt het. De opschepperige Facebookberichten van moeders vliegen je om de oren: van Anna die net een turnwedstrijd heeft gewonnen tot Pieter die een uur lang kauwgom uit de vacht van zijn huisdier heeft gehaald. NOU EN.

7. Herinner jezelf aan de momenten waarop ze lief waren

Net zo belangrijk als de verborgen geheime voorraadkast van chocolade, is het hebben van een doos van positieve herinneringen met je kroost. Print de liefste foto's, spaar de schattige handgeschreven briefjes of verzamel de liefste tekeningen die je allemaal een warm gevoel geven. Haal die herinneringen in deze noodsituaties erbij en bedenk dat ze sóms best lief kunnen zijn.

8. Rollen worden uiteindelijk omgedraaid

Hoe vaak heb jij vroeger je eigen moeder – tijdens jouw lastige buien – wel niet horen roepen: 'Ik hoop dat je er later net zo één krijgt!'? Nou, thanks mam, want dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Maar dus wellicht ook een troost voor jou: jouw kinderen zullen op een dag ook jammerend langs komen en klagen over hoe lastig hun kinderen soms zijn. Dus troost jezelf nu maar alvast met de gedachte dat je kinderen zich op een dag hetzelfde zullen voelen zoals jij je nu voelt.  

Bron: Scary Mommy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.