Lise Steegmans
Lise Steegmans Ouders 13 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom 9 jaar een rare leeftijd is

Het voelt als de dag van gisteren dat je kind als een baby in je armen lag. Nu is je kind druk met graafmachines of L.O.L. surprises, speelt hij of zij zelfstandig in de speeltuin en kan hij of zij zich uren zelf vermaken. Jij kijkt er naar, doet mee of bewondert het een van een afstandje. Wat is 9 jaar toch een rare leeftijd.

De leeftijd van 9 jaar is de twilight zone tussen puur kind zijn en een stoere, zelfbewuste tiener worden.

9x waarom 9 jaar een rare leeftijd is

Over de baby-, peuter- en pubertijd wordt veel geschreven. Dat komt omdat er tijdens deze levensfases veel met je kind gebeurt. De ontwikkeling is in volle gang, op zowel lichamelijk als geestelijk gebied. Dat maakt van de bassischoolperiode een relatief kalme periode. Toch laat iedere leeftijd zich kenmerken door bepaalde dingen. Op je vierde ga je naar de basisschool, op je zesde leer je lezen en schrijven en op je twaalfde neem je afscheid van de basisschool.

Maar hoe laat de leeftijd van 9 jaar zich kenmerken?

Knuffeltijd is over

Je knuffelt je 9-jarige kind niet meer als een baby, die tijd is nu echt voorbij. Dat ligt niet aan jou, jij zou alles doen om nog één keertje te kroelen met je kind, maar aan je kind. Hij of zij heeft er even geen behoefte aan.

Jullie zijn elkaars gelijken

In plaats van knuffelsessies doen jullie nu andere dingen. Zoals buiten voetballen of een spelletje spelen. Heel erg vreemd: dit doen jullie als gelijken, niet als ouder en kind. je kind heeft nu net zoveel te zeggen als jij, óók over de spelregels.

Je kind praat over uiteenlopende onderwerpen

Tijdens die spelletjes praten jullie over van alles. Over de nieuwe film van Buzz Lightyear, over een videogame, maar ook over schoolgebeurtenissen en sociale frustraties. Soms, heel soms, vertrouwt je 9-jarige je zelfs een geheimpje toe.

Geheime peptalks

En tijdens die gezamenlijke acitiviteiten moedig jij terloops je kind aan of geef je een subtiele peptalk. Maar dat doe je niet te opvallend, want hij of zij is nu op de leeftijd dat ze je doorkrijgen.

Er is een mening!

Je kind van 9 jaar heeft een grote mening over zijn kapsel, zijn schoenen – hoe komt hij toch opeens aan zulke grote voeten – en over wat hip is en vooral wat niet hip is. Heb je een dochter? Succes daarmee, hun mening is vaak nog kritischer als het gaat om mode.

Kennis en kunde

Opeens tekent je kind hele skylines met dieptes en hoogtes. Allemaal geleerd op school of via tutorials op YouTube. De talenten van je kind groeien en het is verbluffend om te zien hoe die talenten veel verder gaan dan die van jou zelf.

Je vraagt om hulp

Je kind werkt sneller en effectiever op de tablet of laptop dan jij. En nu ben jij degene die opeens om hulp bij een nieuwe update vraagt. Langzaam zijn de rollen omgedraaid.

Comfort zone

Het ene moment verlang je terug naar dat hoofdje op je schouder, dat kinderlichaam op je schoot. Het andere moment sta je te playbacken in de woonkamer of te badmintonnen in het park. Je kind van 9 jaar daagt je uit om helemaal uit je comfort zone te stappen.

Waardevolle tijd

Je maakt tijd vrij voor je kind, niet omdat het moet, maar omdat je dat wilt. Het is een wederzijds relatie gebouwd op liefde, gemeenschappelijkheid en vriendschap – een die evolueert en verandert naarmate je kind groeit.

Wil je closer worden met je kind? Check dan deze tips van een orthopedagoog

https://www.jmouders.nl/vriendin-dochter-slechte-invloed/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.