Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 19 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

5x tips voor het aanschaffen van genderneutrale kleding

Tegenwoordig kunnen we er niet meer omheen: genderneutraliteit. Misschien heb je hier helemaal niks mee, wat natuurlijk helemaal prima is, maar het kan ook zijn dat je het interessant vindt om je in te verdiepen. Om je een beetje op weg te helpen, geven wij tips voor genderneutrale kleding.

En dat is absoluut niks raars, aangezien het al een tijdje normaal is om genderneutrale kleding te dragen.

Een andere genderidentiteit

We kennen misschien allemaal wel iemand die een andere genderidentiteit wil of wilde zijn dan hij/zij/hen nu is of hiervoor was. Hoewel nog steeds veel mensen zich er weinig bij voor kunnen stellen, zijn er ook genoeg mensen die het wel interessant vinden. Ook kinderen krijgen ermee te maken, bijvoorbeeld op school of bij vriendjes.

Het kan dan ook nooit kwaad om je als ouder een beetje in de genderidentiteiten te verdiepen. Op die manier begrijp je al wat beter waar mensen het over hebben of wat je kind vertelt als hij of zij hierover iets heeft gehoord. Ben je echt geïnteresseerd in genderneutraliteit? Dan is een mooie eerste stap om genderneutrale kleding aan te schaffen.

Tips voor het aanschaffen van genderneutrale kleding

Wij geven tips waar je aan moet denken als het gaat om genderneutrale kleding.

1. Bekijk de verschillende kledingwinkels

Voor ouders die genderinclusiviteit beginnen te omarmen, is het hebben van genderneutrale kleding de eerste stap. Er zijn tegenwoordig al veel kledingwinkels/merken die genderneutraliteit in hun collecties toepassen. Wat dat betreft heb je genoeg keus, dus zit er sowieso altijd wel iets bij voor jou of je kind.

2. Neem de term ‘neutraal’ niet letterlijk

Genderneutrale kleding is de eerste stap om genderneutraal te worden, maar dat betekent niet dat je alleen maar neutrale en saaie kleuren hoeft te gebruiken. Ook door juist gedurfde kleuren en prints te dragen, laat je je persoonlijkheid zien. En dat kan zeker nog steeds genderneutraal zijn.

3. Kijk ook naar genderneutrale schoenen

Hoewel je op veel websites en in veel winkels nog de heren en damesschoenen gescheiden ziet, zijn er genoeg schoenen die als genderneutraal doorkunnen. Ook hier hoeven dat dus niet per se neutrale kleuren te zijn. Je kunt een medewerker om advies vragen of op internet zoeken op genderneutrale schoenen.

4. Laat verschillende ‘modellen’ zien

Als jij jouw kind meer genderneutrale kleding wil laten dragen, neem hem of haar dan vooral mee in je zoektocht. Laat zien dat zowel mannen als vrouwen bepaalde kleding dragen, zodat het voor je kind niet raar is als hij of zij straks in dezelfde kleding loopt. Op die manier wordt het ook voor je kind steeds normaler.

5. Wees authentiek

Hoewel het doel misschien is om genderneutrale kleding voor je kind te kopen, is het wel belangrijk om het karakter en de persoonlijkheid van je kind daarin te blijven zien. Dus koop niet iets puur omdat het genderneutraal is, maar koop een kledingstuk omdat het bij je kind past en het hem of haar uniek maakt. De kleding moet bij je kind passen, of het nu genderneutraal is of niet.

Julie’s zoontje (5) is nu een meisje: ‘De officiële diagnose genderdysforie kan nog niet gesteld worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.