Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Verplicht Zwem-ABC is volgens deze expert geen goed idee: ‘Er is niet één manier van leren zwemmen’

Met de zomer in aantocht komt er meer aandacht voor zwemveiligheid. Waar we aan de ene kant van De Nationale Raad Zwemveiligheid horen dat kinderen met zwemdiploma C veilig alleen kunnen zwemmen, zegt De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid dat het afdwingen van het Zwem-ABC niet de oplossing is voor betere zwemveiligheid.

In 1998 werd het oude zwemsysteem, waar veel ouders mee zijn opgegroeid, gewijzigd naar het Zwem-ABC. Door deze verandering denken veel ouders dat je alleen aan diploma A en B al voldoende hebt. Toch wil zwembad Tijenraan in Raalte, in verband met de zwemveiligheid, ouders verplichten het volledige ABC af te nemen. Met de daarbij behorende kosten.

“In Nederland zijn er meerdere diploma-aanbieders. De grootste is de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), andere grote spelers zijn onder andere Stichting ENVOZ, Het Nieuwe Zwemmen, Easy Swim, ZON en de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid”, vertelt Shiva de Winter, voorzitter van De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Verschil

De Nationale Raad Zwemveiligheid is voorstander van het Zwem-ABC. Volgens De Winter houden zij hierbij geen rekening met de hoge kosten voor ouders en de kennis en kunde van het zwemonderwijs. “Het grote verschil ligt hem in de subsidies waar de NRZ gebruik van kan en mag maken van het Rijk. Hierdoor ontstaat het idee dat je alleen zwemvaardig bent als je een diploma hebt bij een NRZ aangesloten zwemschool of zwembad behaald. Ruim 700 zwemlesaanbieders zijn aangesloten bij een zwemschool via de overige diploma aanbieders. Volgens de NRZ zouden deze zwemles aanbieders niet voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.”

Basisvaardigheden

Volgens De Winter heeft ieder zwemdiploma zijn eigen lessysteem om tot de behaalde eindtermen van het zwemdiploma te komen. Iedere diploma-aanbieder heeft zijn eigen kwaliteitsnorm en controle hierop. “Als er goed naar de eisen gekeken wordt, kun je ook zien dat ieder diploma dezelfde basisvaardigheden bezit. Ik ben dus voor het behalen van het A, B en C-diploma, maar niet volgens de weg die de NRZ bewandelt met het Zwem-ABC, wat echt een NRZ-term is.”

“Alle zwemlesaanbieders buiten de NRZ hebben geregeld onderling contact omdat zwemveiligheid en de toekomst van het zwemonderwijs voorop staat. Kinderen evolueren, net als het basisonderwijs. Het zwemonderwijs evolueert hierin mee. Er is niet één manier van leren zwemmen en één manier van opleiden.”

Blijven oefenen

De Winter: “Het mag niet afgedwongen worden dat ouders, onder de noemer eigen bestwil, verplicht worden het diploma C af te nemen. Daarnaast is belangrijk dat kinderen blijven oefenen na het behalen van de diploma’s. Als dat niet gebeurt, zullen kinderen figuurlijk achteruit zwemmen door het wegvallen van kennis.”

Als het zwemdiploma C onder de aandacht moet komen, moet dat volgens De Winter meer zijn dan ‘A’ voor aanleren, ‘B’ voor basisvaardigheden en ‘C’ voor het complete pakket. “Ouders hebben daar weinig boodschap aan in deze dure tijden. Bewustwording en voorlichting is de enige manier om ouders voor het diploma C te laten kiezen. Het afdwingen hiervan is niet de oplossing.”

Op welke leeftijd beginnen met zwemles? Dit zegt een expert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.