Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

ADHD of slaaptekort? Het verschil is soms moeilijk te herkennen

Moeite met concentreren, impulsief gedrag en geheugenproblemen zijn tekenen en symptomen die kunnen wijzen op ADHD bij je kind. Maar het zijn ook symptomen van slaaptekort. Wij vertellen je meer over de ingewikkelde combinatie van ADHD en slaaptekort.

Bij kinderen die veel moeilijk of lastig gedrag vertonen, thuis of op school, wordt vaak gekeken of zij een gedragsstoornis hebben. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot de diagnose ADHD. Maar waar niet altijd rekening mee wordt gehouden is dat ook andere zaken dan een gedragsstoornis kunnen leiden tot gedragsproblemen bij kinderen.

ADHD of slaaptekort?

Zo kan slaaptekort bij kinderen zich op een vergelijkbare manier uiten als ADHD. Kinderen met slaapproblemen en slaaptekort kunnen zich slecht concentreren, zijn snel afgeleid en volgen niet altijd instructies op. Ook kunnen ze impulsief zijn, geheugenproblemen hebben en last hebben van driftbuien. Omdat deze symptomen zo lijken op de symptomen van ADHD is het belangrijk dat bij een diagnose wordt uitgesloten dat het kind lijdt aan slaapproblemen.

ADHD én slaaptekort

Wat het extra lastig maakt is dat kinderen die wél ADHD hebben ook vaak moeite hebben met slapen. Je krijgt daarom een beetje de kip of het ei verhaal. Heeft het kind slaapproblemen omdat hij ADHD heeft? Of vertoont het kind symptomen van ADHD omdat hij slaaptekort heeft? Bovendien kan het ook zo zijn dat het slaaptekort de ADHD als het ware versterkt waardoor de symptomen erger worden.

Slaaptekort herkennen

Het belangrijkste is het dus om slaaptekort te herkennen. Deze symptomen duiden specifiek op slaapproblemen:

  • Moeite met in slaap vallen
  • Onrustig slapen
  • Moeilijk wakker worden ‘s ochtends
  • Nachtmerries of ‘s nachts in paniek wakker worden
  • Hoestend wakker worden
  • Vreemde geluiden maken tijdens het slapen
  • Zwaar of onregelmatig ademhalen tijdens het slapen

Herken je deze symptomen en heeft je kind ADHD of kenmerken van ADHD dan is er dus zeker reden om dit verder uit te zoeken.

ADHD bij je kind: de symptomen op een rijtje gezet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Child Mind Institute

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.