Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Afscheiding

antwoord

Natte plekjes in onderbroeken kunnen twee oorzaken hebben: het zijn kleine beetjes urine die ze verliest of het is afscheiding uit haar vagina.
Afscheiding komt op deze leeftijd het meest voor en kan verschillende oorzaken hebben:

  • Hormonaal: door verandering van de hormoonhuishouding produceert het vaginaslijmvlies meer vocht, hierdoor ontstaat een heldere afscheiding.
  • Anatomisch: de binnenste schaamlippen hebben de neiging open te staan, de buitenste schaamlippen zijn nog niet volgroeid waardoor er vocht uit de vagina kan lopen.
  • Hygiënisch: als ze haar billen richting vagina afveegt, bestaat er een grotere kans op vaginale infecties of blaasontstekingen, deze kunnen meer afscheiding of urineverlies geven.

Wanneer de natte plekjes wit van kleur zijn en er daarnaast ook vaginale jeuk bestaat, kan er sprake zijn van een candida (schimmel) infectie. Het is dan verstandig bij de huisarts langs te gaan en om een kweekje te vragen. Omdat jouw dochter geen klachten heeft – ze merkt het niet – kun je er vanuit gaan dat de vochtige plekjes een normaal fysiologisch verschijnsel is waar je je geen zorgen om hoeft te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.