Gina Koninkx
Gina Koninkx Hobby en sport 1 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Aha! Zo omzeilen jouw kinderen de door jou ingestelde schermtijd

Hoewel we proberen onze kids (zo goed als kan) digitaal op te voeden, blijken die handige Harry’s altijd wel weer aparte trucjes te kennen. Zo weten zelfs jonge kinderen hoe ze onder de door jou ingestelde schermtijd uit kunnen komen. Tijd om daar korte metten mee te maken.

Het is goed om als ouder je kind restricties op te leggen als het gaat om schermtijd. Kids kunnen zich uren bezighouden met hun telefoon en jij als ouder mag dan absoluut ingrijpen. Veel ouders stellen daarom een bepaalde schermtijd op iPhones in, maar daar blijken kids relatief makkelijk onderuit te kunnen komen.

Schermtijd instellen

Je kunt schermtijd instellen op de iPhone van je kinderen, heel handig. Je vindt dit bij instellingen en het icoontje herken je aan de zandloper. Als je op ‘Schermtijd’ klikt vind je een overzicht van de gemiddelde tijd die iemand per dag besteedt aan zijn of haar iPhone.

Als je dan iets verder naar onder scrolt, zie je ‘Apparaatvrije tijd’ staan. Als je daar op klikt kun je een schema opstellen. Daarmee bepaal jij (in dit geval als ouder) hoeveel tijd je kind aan een bepaalde app per dag kan besteden (of tijd op de telefoon in het algemeen). Een handig trucje dus maar kids hebben een aantal manieren gevonden om daar onderuit te komen. Die leggen wij haarfijn aan je uit.

Schermtijd omzeilen

Op YouTube kun je hele tutorials vinden (veelal van kinderen) die in een paar stappen uitleggen hoe je de ingestelde schermtijd op je telefoon kunt omzeilen. Onderstaande video is daar een voorbeeld van.

We leggen je een aantal manieren uit waarop ze proberen van hun ingestelde schermtijd af te komen. Wel zo handig om te weten als je deze weer eens instelt.

1. Ze maken een schermopname

Een listige manier om de ingestelde schermtijd te omzeilen is door een schermopname te maken. Als ouder voer je een wachtwoord in maar als je kids een schermopname starten, kunnen ze daarna in de video (in hun filmrol) zien welke code jij hebt ingevoerd. Check dus als je een tijd hebt ingesteld ook nog even de filmrol op schermopnames.

2. Ze stellen een andere tijdszone in

Een andere veelgebruikte manier om de ingestelde tijd te omzeilen is door een andere tijdszone in te schakelen. Kinderen stellen op hun telefoon een tijdszone in waar ze twee uur achterlopen op Nederland. Hierdoor krijgen ze er in weze twee uur bij.

3. Ze downloaden een app opnieuw

Je kunt schermtijd laten gelden voor verschillende apps (voorbeeld: dagelijks maar één uur te besteden op YouTube). Echter, als kinderen de app verwijderen en vervolgens opnieuw downloaden, vervallen de instellingen van ‘Schermtijd’. Handig…

4. “Hey, Siri”

Ook Siri is niet ingesteld op het gebruik van ‘Schermtijd’. Als je je telefoon met spraak bedient, en Siri de opdracht geeft om een bericht te sturen, omzeil je de ingestelde schermtijd. Een paar vernuftige trucs dus die die kids gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.