Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 17 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Alleenstaande ouder? Op deze tegemoetkomingen heb je recht

Als alleenstaande ouder komt er naast de zorg voor je kind(eren) nog het een en ander kijken. Zeker financieel gezien kan het best een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er mogelijkheden vanuit de overheid die je daarbij kunnen helpen. Zo heb je als alleenstaande ouder recht op meerdere toeslagen en tegemoetkomingen.

Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten.

Waarom alleenstaand ouderschap?

Er zijn verschillende redenen waarom een ouder alleenstaand kan zijn: een bewuste keuze, een scheiding of door overlijden. Of het nou wel of niet je eigen keuze is, het is lang niet altijd zo makkelijk. Zeker financieel gezien kan het lastig zijn. Het is dan ook goed om je bewust te zijn van de tegemoetkomingen waar je recht op hebt.

Ouders hebben recht op meerdere tegemoetkomingen, voor alleenstaande ouders is dat niet anders. Zo hebben alle ouders recht op kinderbijslag voor thuiswonende kinderen tot 18 jaar. Deze tegemoetkoming krijg je van de overheid en is bedoelt voor het verzorgen en opvoeden van je kind. Welk bedrag je krijgt, hangt van de leeftijd van je kind af en niet van je inkomen.

Kindgebonden budget voor alleenstaande ouder

Ouders met een lager inkomen hebben recht op het kindgebonden budget. Dit is een aanvulling op de kinderbijslag. Als je alleenstaande ouder bent, krijg je hier soms een extra verhoging op, maar daar moet je wel aanspraak op maken. Deze extra verhoging heet alleenstaande ouderkop en het is een tegemoetkoming voor alleenstaande ouders in het levensonderhoud.

Als je als alleenstaande ouder werkt en je kind(eren) naar de kinderopvang gaat, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt van verschillende factoren af: je loon, de soort opvang en het aantal kinderen dat je hebt. De kinderopvangtoeslag geldt voor de peuterspeelzaal, kinderopvang, gastouders via een gastouderbureau en de buitenschoolse opvang.

Combinatie zorgen en werken

Ook heb je als alleenstaande ouder recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit is een korting op je inkomstenbelasting. Je krijgt deze korting wel op een paar voorwaarden: je kind is jonger dan 12 jaar en hij of zij staat ingeschreven op jouw adres. Met deze combinatiekorting kan je de zorg voor je kind en je werk beter combineren.

Sommige alleenstaande ouders krijgen een bijstandsuitkering. Als dit voor jou het geval is, kan je een vrijstelling van arbeidsplicht krijgen als je kind of meerdere van jouw kinderen jonger dan 5 jaar zijn. Dit geldt wel alleen onder bepaalde voorwaarden. Deze vrijstelling van arbeidsplicht houdt in dat je niet per se een baan hoeft te hebben, een tegenprestatie moet leveren of moet solliciteren.

Ook kan je als alleenstaande ouder aanvragen doen voor ondersteuning door verschillende fondsen als jij minder te besteden hebt. Dit gaat vaak via een schuldhulpverlener, jeugdhulpverlener of een sociaal wijkteam. Dat gaat bijvoorbeeld om bijdragen aan sportclubs van je kinderen, cadeautjes voor verjaardagen of Sinterklaas of schoolkosten.

6 dingen waar bijna alle alleenstaande moeders tegenaan lopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.