Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Altijd ruzie tussen broer en zus

antwoord

Wat jammer dat er zoveel strijd is tussen je kinderen. Het goede nieuws is dat de kinderen er zelf ook helemaal niet blij mee zijn. Dat maakt dat ze van binnen uit gemotiveerd kunnen worden om eraan te werken zodat het thuis gezelliger gaat verlopen. En dat werkt natuurlijk veel beter dan dat wij ouders het alleen maar anders willen. 

Dit kun je doen in overleg met de kinderen:

 • Bespreek de situatie eerst met de kinderen. Nu is het ongezellig met veel ruzie. Hoe zouden jullie het allemaal graag anders willen? Hoe zou dat eruitzien en wát verloopt er dan anders tussen hen?
 • Bespreek de voordelen als het ze lukt dit te leren! Wat levert dat iedereen op?
 • Maak een lijstje met dingen die anders zijn als het gezelliger verloopt, met minder strijd. Bijvoorbeeld: er is dan minder ruzie, ze laten elkaar met rust, ze doen samen iets leuks. Hoe ziet ‘gezelliger met elkaar omgaan in huis’ eruit? Noteer alles en help mee.
 • Ga dan eens samen kijken wanneer het in de afgelopen week/dagen al (een beetje) gelukt is om het gezellig te laten zijn. Kortom: focus op de schaarse momentjes dat het wél even relaxed en leuk was. Die zijn er zeker, al zie je die nu misschien niet meer zo. Sta hier uitgebreid bij stil. Door een aantal momenten te bespreken zet je je kinderen in hun kracht: het kan dus! Dus leren om het vaker leuk te laten zijn, kan dus lukken!
 • Wat zou een goed plannetje kunnen zijn om mee te beginnen? Wat worden de afspraken die jullie met z’n allen gaan proberen te doen. Wat kunnen jullie als ouders doen (om te helpen) en wat de kinderen? Welke dingen verlopen meestal leuk(er) en kunnen we dus wat vaker doen of inplannen? Hoe helpen we elkaar herinneren als iemand even vergeet wat de afspraken zijn? Misschien door een codewoord af te spreken?
 • Bespreek ook wat het beste kan werken als ze wel even boos zijn op elkaar. Dat hoort bij broers en zussen, en kan gebeuren. Dat geeft niet, maar je kunt wel afspreken hoe jullie er dan mee omgaan. Bijvoorbeeld: elkaar dan met rust laten, allebei even stoom afblazen op je eigen kamer, altijd even uitpraten na afloop, enzovoort. Kijk wat bij de kinderen past en maak samen afspraken. 
 • Noteer het plan en de afspraken, en hang deze op een zichtbare plek op. 
 • Maak ook een successenmuur, hierop hangt een vel of komen post-its, waarop jullie allemaal ophangen wat er is gelukt – en liefst erbij vermelden hoe dat is gelukt. Dat geeft mooie leerpunten voor volgende keren. 
 • Tijdens het eten kunnen jullie vanaf nu standaard even stil staan bij wat er al (een beetje) is gelukt die dag. Je bespreekt alleen de dingen die lukken en bespreekt ook samen hoe het gelukt is en hoe je dat kunt inzetten voor volgende keren. 

Op deze manier maak je de kinderen medeverantwoordelijk, maak je het leuk met elkaar omgaan tot iets positiefs en leuks, en richt je je op de successen – wat erg motiveert! Van succesjes kunt je dus leren om het vaker goed te laten gaan.

Dit kun je zelf doen:

 1. De situatie in huis zo aanpassen dat ze minder in elkaars vaarwater zitten. Denk aan: plek aan tafel, volgorde van gebruik badkamer, niet te veel dagen allebei thuis, om de beurt naar boven en naar bed enzovoort. Gewoon kijken wat er kan en wat zou kunnen helpen.
 2. Gezamenlijke leuke activiteiten inplannen of ze samen verantwoordelijk maken voor leuke dingen als koken, eten bedenken, een uitje bedenken, een middagje samen de baas in huis en jullie spelen kinderen, et cetera. 
 3. Geef ze los van elkaar voldoende individuele aandacht, dat vermindert ruzies
 4. Vergelijk de kinderen met zichzelf en niet met elkaar! 
 5. Grijp niet te snel in, word geen scheidsrechter in ruzies en maak ze samen verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing. 
 6. Je kunt ook eens tijd maken om met elkaar stil te staan bij de leuke kanten en kwaliteiten van beide kinderen. 
 7. Doe elke avond na het eten een complimentenrondje waarbij je elkaar allemaal een compliment geeft! Gebruik jouw beurt om iets te benadrukken dat ze op die dag sámen voor elkaar hebben gekregen. 
Reageer op artikel:
Altijd ruzie tussen broer en zus
Sluiten