Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 18 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Ilona: ‘Ik las in het dagboek van mijn dochter dat ze is ontmaagd’

Soms doen we als ouder dingen waarvan we weten dat we ze beter niet kunnen doen, en waarvan we achteraf spijt hebben. Het lezen van het dagboek van je kind is zoiets. Deze moeder deed het nu enorme spijt.

‘We zijn altijd een hecht gezin geweest, mijn man ik en onze twee dochters. Mijn oudste dochter is zestien en de jongste is net dertien geworden. Hoewel we erg hecht zijn vind ik de pubterteit een heftige fase. Onze dochters zitten er beide middenin en dat is duidelijk te merken.

Rebelse puber

Vooral mijn oudste dochter Esmee is behoorlijk rebels. Ze zoekt regelmatig de confrontatie met ons op en komt steevast te laat thuis. Natuurlijk praten we er met haar over, maar we proberen ook niet te streng te zijn. We beseffen dat het een fase is, waarin ze zichzelf moet ontwikkelen en ontdekken.

Wat ik wel lastig vind is dat Esmee het laatste jaar zo gesloten is. Vroeger was ze een open boek en babbelde ze me de oren van mijn kop. Zelfs aan het begin van de middelbare school nog. Maar tegenwoordig heb ik soms geen idee meer wat er in haar omgaat. En dat vind ik als moeder enorm lastig.

Vooral laatst toen ze een periode had waarin ze nog afweziger en prikkelbaarder was dan normaal. Ik maakte me zorgen, maar als ik ernaar vroeg kreeg ik niet of nauwelijks antwoord. De situatie bleef hetzelfde en toen ik na twee weken tijdens het opruimen van haar kamer een dagboek zag liggen kon ik me niet beheersen.

https://www.jmouders.nl/persoonlijk-verhaal-dochter-heeft-fout-vriendje/

Dagboek lezen

Had ik dat maar wel gedaan, want wat ik las was totaal niet wat ik had verwacht. Ik dacht misschien dat ze ruzie had met vriendinnen of slechte cijfers had gehaald op school. Maar niet dat ze gedumpt was door de jongen die haar had ontmaagd.

Dat laatste was voor mij een grote schok, mijn zestienjarige meisje had seks gehad? En ik wist het niet eens. Ik voelde me een verschrikkelijk slechte moeder. Omdat ik haar dagboek had gelezen, maar ook omdat ze mij blijkbaar niet in vertrouwen durfde te nemen over zoiets belangrijks.

Ik moet toegeven, wij hebben het niet tijdens het eten aan de keukentafel openlijk over seks. Maar ik had toch het idee dat het ook geen taboe was. Ik heb er regelmatig met de meiden over gesproken en aangegeven dat ze altijd bij ons terecht konden.

https://www.jmouders.nl/anoniem-puber-seks-huis/

Vertrouwen

En nu was mijn dochter ontmaagd door een jongen die haar een maand later dumpte en ik wist van niets. Wat voor een moeder was ik eigenlijk? De jongen in kwestie kende ik wel, hij was ook een paar keer bij ons thuis geweest maar niet officieel als haar vriendje. En om eerlijk te zijn had ik er verder niet veel achter gezocht.

Ik besprak met mijn man wat ik had gelezen, en liep twee weken rond met een steen in mijn maag. Ik besefte dat ik erover moest praten met Esmee, maar ik besefte ook dat het haar vertrouwen in mij nog meer zou schaden.

Toch besloot ik het te doen. Op een avond dat we samen tv zaten te kijken sneed ik het onderwerp voorzichtig aan. Eerst probeerde ik haar zelf te laten vertellen dat ze was ontmaagd, maar toen ze dat niet deed vertelde ik haar dat ik het wist omdat ik het had gelezen in haar dagboek.

Relatie verpest

Esmee was woedend, begon tegen me te schreeuwen dat ik daar geen recht op had en dat ik me met mijn eigen zaken moest bemoeien. Ik probeerde haar, tevergeefs, uit te leggen dat ik bezorgd om haar was geweest en dat ik er spijt van had. Maar Esmee wilde niet luisteren.

Nu zijn we twee weken verder en praat Esmee nauwelijks nog met me. Alleen als het echt niet anders kan zegt ze een paar woorden. Ze rest loopt via haar vader en zusje. Ik voel me vreselijk en heb haar al meerdere keren gezegd dat het me spijt, maar het helpt niet. Ik ben bang dat ik de relatie met mijn dochter voor altijd heb verpest.’

Anoniem: ‘Mijn 19-jarige dochter heeft een 38-jarige vriend (mét kind). Dit kan ik toch niet toelaten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.