Gina Koninkx
Gina Koninkx Eten en Voeding 18 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Avondeten altijd een gedoe bij jullie thuis? 5 tips om het gezellig te maken én houden

‘Jongens, aan tafel!’. Drie keer raden of de kinderen binnen 30 seconden aan tafel zitten. Nee, natuurlijk niet. Het avondeten loopt soms enorm chaotisch of zelfs dramatisch, al helemaal met een aantal koters in huis. Hoe zorg je er nou voor dat je rust en regelmaat creëert aan tafel?

Gezellig avondeten met het hele gezin

Door sommige ouders wordt het belang van het avondeten onderschat. Even daargelaten wát ze precies moeten eten, is het een belangrijk moment samen voor jullie als gezin. Verloopt het bij jullie soms op z’n zachtst gezegd nogal dramatisch? Wij geven een aantal tips om het gezellig te houden.

1. Eet niet overhaast

Het is belangrijk dat je de tijd neemt om samen te dineren. Geef je kinderen de kans om rustig te eten, voor jonge kids is het juist essentieel dat ze smaken en texturen leren kennen. Zorg ervoor dat je zelf ook niet te haastig bent met het avondeten. Langzaam eten is tenslotte ook nog eens beter voor je spijsvertering.

2. Regelmaat tijdens het avondeten

Regelmaat is belangrijk voor kinderen en dat betekent in dit geval avondeten op hetzelfde tijdstip. Zorg ervoor dat dit elke dag op of rond hetzelfde tijdstip is. Dat is ook nog eens belangrijk voor hun slaapritme.

Let daarnaast ook op dat er voldoende ruimte tussen de 4-uur snacks zit of de lunch. Je kids mogen natuurlijk vast een worteltje voor het avondeten als ze honger hebben maar laat ze geen bakje chips eten. De kans is groot dat ze hun avondeten dan laten staan.

3. Betrek je kinderen bij het voorbereiden

Het avondeten kan voor kinderen een stuk leuker worden als je ze erbij betrekt. Dat begint al bij het bedenken van het gerecht en het doen van de boodschappen. Zo krijgen ze het gevoel dat ze ook mee mogen denken en het is ook nog eens hartstikke leerzaam.

Ook kunnen je kids helpen met het dekken van de tafel of wat makkelijke handelingen uitvoeren in de keuken. Zo voelt het écht als een gezamenlijke activiteit.

4. Eten doe je aan tafel en zonder tv

Het avondeten is een goed moment om gezellig met z’n allen plaats te nemen aan de tafel. Zonder dat het eten erbij inschiet, is het een uitgelezen moment om gezellig te kletsen met je kids. Te vragen hoe hun dag was en of ze fijn hebben gespeeld met hun vriendjes.

Maak er echt een momentje van met het gezin, en tja dat betekent ook géén tv. Naast dat de tv jullie gezinsmomentje verstoort, leidt het ook af van het eten. Net zoals telefoons.

5. Jij geeft het goede voorbeeld

Denk eraan dat jij als ouder het goede voorbeeld geeft aan je kind. Je smakt niet, eet met bestek en veegt je mond niet af aan het tafelkleed. Kinderen moeten dit nog leren (en dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan) en dat gaat het best als ze het goede voorbeeld krijgen van jou.

Klaar om aan tafel te gaan? Smakelijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.