Valery de Voijs
Valery de Voijs Opvoeden 21 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Baas over eigen lichaam: 5x dingen die ieder kind moet weten

Waarschijnlijk je ergste nachtmerrie: erachter komen dat iemand ongewild het lichaam van je kind heeft aangeraakt. Je hoopt er nooit me te hoeven dealen. Goede communicatie over dit onderwerp is daarom belangrijk. Hoe oud een kind ook is, ieder kind is baas over zijn eigen lichaam en deze dingen zou ieder kind daarom moeten weten.

Door je zoon of dochter deze vijf dingen bij te brengen, leer je hem/haar baas te zijn over eigen lichaam. En (god forbid ) mocht er ooit iets voorvallen, hoe zij ze zich veilig voelen om dit te delen.

5x dingen die ieder kind moet weten

Deze vijf dingen zou ieder kind moeten weten

1. Baas over eigen lichaam

Herhaal samen met je kind gedachten als ‘mijn lichaam is van mij’ en ‘Niemand raakt mijn lichaam aan – behalve als ik dat zelf wil’. Door dit hardop uit te spreken voel je de kracht van zo’n gedachte. Leer je kind van kleins af aan dat hij/zij zelf de baas is over zijn/haar lichaam en misschien nog wel even belangrijk: dat als iemand toch ongevraagd aan hun lichaam zit , dat ze dat meteen moeten delen.

2. Vijf volwassen

Goede communicatie is ontzettend belangrijk.  Je hoopt dan ook dat jouw zoon of dochter zich veilig genoeg voelt om alles met jou (en je partner) te kunnen delen. Maar het kan zijn dat je kinderen soms liever naar hun tante of oma gaan.  Zoek daarom samen met je kind vier andere volwassenen uit waar je kind zich veilig en comfortabel bij voelt. Zodra er iets gebeurt waar hij/zij zich niet prettig bij voelt kan hij dit meteen kwijt bij dit groepje volwassenen.

https://www.jmouders.nl/zo-leer-je-je-kind-lichamelijke-grenzen-aan/

3. Geheimen

Naast samenstellen van zo’n groepje volwassenen, kun je met je kind afspreken om geen geheimen te hebben voor elkaar. Als iemand jouw zoon of dochter dan toch vraagt om iets niet door te vertellen kun je je kind vertellen hier niet naar te luisteren. Erg handig als je een leuk geheimpje wilt delen is deze afspraak dan weer niet, maar veilig is die in ieder geval.

4. Badkleding

Het klinkt logisch, maar zeker de moeite waard om hier afspraken over te maken. Bepaalde lichaamsdelen zijn privé, en worden dus door niemand anders aangeraakt. Vooral in ondergoed en badkleding is het belangrijk om te benadrukken dat niemand het recht heeft om (ongevraagd) hun lichaam aan te raken. Leer je kinderen dan ook dit jou en jouw partner meteen te vertellen als dit wel gebeurt. Omdat het voor ons vaak zo logisch lijkt, staan we er misschien niet genoeg bij stil. Zonder je kids bang te maken kun je dit niet vaak genoeg benadrukken.

5. Veilig

Last but not least: ieder kind op de wereld zou moeten weten dat ze nooit – maar dan ook nooít- in de problemen zullen komen als ze de waarheid vertellen. Vaak zullen kinderen zwijgen als er zoiets verschrikkelijks gebeurt. Ze zullen zich schamen, schuldig voelen of denken dat ze straf zullen krijgen als ze het wel vertellen.

Hoe praat je met kinderen van iedere leeftijd over het stellen en respecteren van seksuele grenzen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.