Redactie
Redactie Opvoeden 13 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Bang in het donker? 8 dingen die je kunt zeggen om je kind gerust te stellen

Kinderen hebben vaak een rijke fantasie en daarnaast zien ze steeds meer dingen op het journaal of in hun omgeving die eng zijn. Hierdoor kan je kind een angst voor het donker ontwikkelen.

Bijna alle kinderen hebben er weleens last van. Bang zijn in het donker. Bij het ene kind is het voldoende om een lichtje op de gang aan te zetten. Bij een ander is er meer nodig. Gelukkig kun jij je kind hier als ouder doorheen helpen.

Dingen die je kunt zeggen als je kind bang is in het donker

Het is aan jou hoe je daarmee omgaat, maar met de volgende dingen en zinnen kan je je kind hopelijk geruststellen.

1. Je bent een heel dapper

Laat je kind in zichzelf geloven door positief tegen hem te zijn en hem te zeggen dat ‘ie dapper is, ook al is hij een beetje bang. Door dit regelmatig te herhalen, zal je kind zich ook echt dapper en zelfverzekerd gaan voelen.

2. Vertel dat jij altijd over je kind waakt

Door je kind te laten weten dat je er altijd voor hem bent, ook al ben je niet letterlijk aanwezig, zal hij zich veiliger voelen. Ga dan ook wel meteen naar hem toe als hij je in de nacht roept, omdat hij bang is en neem hem ook serieus daarin.

3. Vraag je kind hoe je hem kan helpen

Misschien wil hij wel een nachtlampje aan, of wil hij graag een extra knuffel in bed, met de deur open slapen of dat je nog even bij hem blijft als hij gaat slapen. Het zijn kleine dingen die je kind een goed gevoel kunnen geven en daarbij voelt hij zich gehoord.

4. Neem de angst serieus

Vraag je kind naar zijn angst en neem dit ook serieus, voor hem kan het een heel groot ding zijn. Negeer het niet en maak er geen grapjes over, maar luister en vertel hem dat je er voor hem bent.

5. Laat een nachtlampje branden

Soms helpt het je kind al als het niet helemaal donker is op zijn kamer, laat bijvoorbeeld een klein nachtlampje met zacht licht aan staan.

6. Maak er een klein spel van

Als je kind bang is voor een spook dat in de kast zit, ga dan samen op onderzoek uit. Zoek tussen de stapels kleding, onder het bed en achter de deur naar een spook. Als jullie niets vinden zal je kindje vanzelf doorhebben dat het veilig kan gaan slapen.

7. Maak het naar bed gaan gezellig

Bedenk een gezellig bedritueeltje in het donker, zoals nog even kletsen, een boekje lezen met een zaklampje of liedjes zingen voordat je peuter gaat slapen. Geef hem een dikke knuffel en blijf nog even over zijn hoofdje aaien als hij gaat slapen. Zo voelt je kind zich veilig en zal hij het donker niet associëren met iets engs.

8. Laat je kind zich veilig voelen

Als je kind ’s nachts bang naast je bed staat, stuur hem dan niet geïrriteerd terug. Op die manier blijft hij het donker zien als iets engs en is mama er ook niet om hem te helpen. Leg hem weer terug in bed en blijf even bij hem of neem hem lekker bij je, zodat hij zich veilig voelt bij jou en weet dat hij niet bang hoeft te zijn in het donker.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.