Gina Koninkx
Gina Koninkx School 26 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Net begonnen op de basisschool en nu al ‘schoolziek’: wat als de eerste schooldagen van je kind een drama zijn?

De start op de basisschool is voor elk kind spannend. De een heeft daar alleen meer last van de ander. Naast spanning kan het namelijk ook heel leuk zijn! Maar wat als jouw kind het helemaal niet leuk vindt en hoe dan ook weigert het klaslokaal in te gaan?

Eerste weken op de basisschool

De eerste weken zijn spannend voor nieuwe kindjes op de basisschool en gaat soms gepaard met huilnachten, poep- en plasongelukjes maar ook driftbuien. Pittig. Hoe ga je daar als ouder mee om? Je wilt natuurlijk zien te voorkomen dat het een langdurig en groot probleem gaat worden voor jouw kind.

1. Denk van te voren na over de introductie

Het is belangrijk dat je echt tijdig nadenkt over het introduceren van de basisschool bij jouw kind. Dit kan enorm veel spanning en stress wegnemen. Zo zijn er wendagen, kijkdagen maar kun je ook boeken voorlezen over de basisschool. Alles om jouw kleintje te laten wennen aan het idee van de basisschool.

LEES OOK: Gaat je kind binnenkort naar de basisschool? 5 x boeken ter voorbereiding

Doe dit ook écht op tijd en niet twee weken van tevoren. Zo krijgt je kleuter voldoende tijd om zich voor te bereiden op deze nieuwe periode die gaat aanbreken. Als ouder zal het ook spannend zijn deze nieuwe fase, laat dit niet te veel doorschemeren. Als je kind jouw spanning voelt, zal het zelf ook meer spanning voelen.

2. Zet door en wees consequent

Het begint al bij de eerste stap, daarna komt een stukje doorzetten. Zowel voor jou als voor je kind. Wordt het ondanks de voorbereiding toch een drama? Dan is het belangrijk hier consequent mee om te gaan. Hoe hard je kind ook huilt en hoe zielig je dat ook vindt, zet door met het naar school brengen van je kind. In de meeste gevallen zal het echt binnen no time beter worden.

Ga je toegeven aan het gedrag? Dan bestaat de kans dat je kind gebruik gaat maken van de situatie en weet hoe het zijn zin kan krijgen door bijvoorbeeld maar halve dagen te gaan en zo hard te huilen dat jij je kind na een halve dag ophaalt. Halve dagen zijn natuurlijk oké in de ‘wenfase’, maar op den duur zal je kind het hele rooster moeten volgen op de basisschool. Wees consequent, hoe lastig dat ook is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.