Laura Saija
Laura Saija Geld 8 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

6 tips om te besparen met een puber in huis

Met pubers in huis is het belangrijk om je budget goed te beheren. Naast de vaste lasten komen er nu ook kleedgeld en uitstapjes bij kijken. Vaak hebben pubers hebben een duidelijke eigen mening als het aankomt op kledingkeuze.

Ook zijn de boodschappen zijn niet aan te slepen. Pubers eten de hele koelkast leeg. Een goed moment om eens te kijken op welke manieren je kunt besparen met een puber in huis.

Tips om te besparen met een puber in huis

Omdat het financieel een enorme uitdaging kan zijn met een puber in huis, geven we een aantal tips om te besparen of budgetteren.

1. Maak afspraken

Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je puber. Leg duidelijk uit wat mogelijk is doordeweeks, in het weekend en ook op vakanties. Je puber kan zijn verwachtingen bijstellen en je komt niet voor onverwachte kosten te staan.

2. Zet de financiën op een rij

Is het al een tijdje geleden dat je een overzicht hebt gemaakt van alle vaste lasten? Met één of meerdere pubers in huis is het een goed moment om te kijken of er op bepaalde vlakken bespaard kan worden. Denk aan het opzeggen van dure streamingsabonnementen die niemand gebruikt of aan een goedkopere zorgverzekering uitzoeken. Kijk hierbij ook naar de dagelijkse uitgaven zoals boodschappen, want koopjes jagen is een heuse hobby. Wellicht bespaar je honderden euro’s per maand.

3. Bouw een buffer op

Voorkom dat je geen cadeau voor je puber kan betalen omdat je toevallig in die maand een hele dure autoreparatie hebt of omdat de verjaardag van je puber samenvalt met de feestdagen. Bouw in plaats daarvan maandelijks een spaarpotje op voor het verjaardagscadeau. En ook voor de reparatie aan je auto.

4. Tweedehands kleding kopen

Leer je puber over het recyclen van kleding en de bijdrage die hij aan het klimaat levert door tweedehands kleding te kopen. Het is niet alleen goedkoper om tweedehands kleding te kopen, het is ook nog een hartstikke hip en ‘vintage’. Ga eens samen naar een vintagewinkel of kijk op Vinted voor jullie favoriete merken.

5. Gebruik kortingscodes

Pubers willen erop uit en leuke dingen beleven. Dat kost alleen een fortuin en is daarom niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er op internet veel kortingscodes te vinden voor een dagje weg, maar ook bijvoorbeeld een leuke lunchdate met je dochter.

6. Leer je puber omgaan met geld

Geef je puber een persoonlijk leefbudget. Hier kan hij kleding van kopen, maar ook cadeaus van kopen en van uit eten. Zo heeft je puber ook door hoe snel geld uit zijn portemonnee vliegt en leert hij omgaan met onverwachte uitgaven.

8 realistische manieren om te besparen als gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.