Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 8 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Bibi en Lotte: ‘Bij ons is het elke dag Moederdag’

Bibi (37) en Lotte (33) zijn de trotse ouders van Sef (bijna 3) en Lux (1,5). Hun twee kinderen kregen ze met behulp van donor Martijn, waarmee ze een goede band hebben. In het kader van Moederdag stelt Famme de twee moeders een aantal vragen over het ouderschap.

Op hun Instagram-account delen Bibi en Lotte veel van hun leven en hun gezin. De twee begonnen het account in 2018, in eerste instantie om vrienden, familie en kennissen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom hun kinderwens. Dat liep anders: binnen 24 uur hadden ze duizend volgers. “We zijn blij dat we op een laagdrempelige manier anderen kunnen helpen.”

Vandaag is het Moederdag. Hoe vieren jullie dat?

Lachend: “Niet. Bij ons is het iedere dag Moederdag. We hebben het ook beiden van huis uit niet echt meegekregen om Moederdag uitbundig te vieren. Pas nu we ouder zijn, vinden we het wel leuk om iets voor onze eigen moeders te doen, maar een cadeautje voor elkaar kopen of zo, dat doen we niet.

We hechten gewoon niet zoveel waarde aan deze dag, het is voor ons net zoiets als Valentijnsdag. Misschien komt dat ook doordat we heel ondernemend zijn en van verrassingen houden. We doen heel vaak spontaan iets leuks en gaan ieder weekend naar de stad om een ontbijtje te eten. Dat maakt misschien dat Moederdag niet zo boeiend is om te vieren.”

Maken de kinderen wel iets op het kinderdagverblijf?

“Bij het kinderdagverblijf van Sef en Lux vieren ze Moederdag en Vaderdag niet heel groots. Dat is een bewuste keuze, omdat er ook kinderen zijn die het bijvoorbeeld vanwege religieuze redenen niet vieren, of die geen vader of moeder hebben. Toevallig hadden de leidsters van Lux dit keer wel iets kleins meegegeven, maar dat was eigenlijk iets dat ze anders ook hadden gemaakt. Omdat het nu bijna Moederdag is hadden ze erop gezet: voor mijn lieve mama’s”

Hoe doen jullie dat met Vaderdag?

“Dat is nu nog niet echt aan de orde, maar we hebben het er weleens over gehad. Als ze straks op school iets maken dan kunnen we bijvoorbeeld doen dat ze het ene jaar iets voor mij (Lotte) maken en het jaar erna iets voor Bibi. Of ze geven het aan Martijn. Hij heeft niet echt een actieve vaderrol, maar is wel hun biologische vader. Dus dat zou ook kunnen.”

Verschillen jullie in iets met hetero-ouders?

“Nee, we voelen ons eigenlijk helemaal niet anders. Als ouders niet en als stel niet. Nou ja, alleen tussen de lakens misschien, haha. We krijgen gelukkig ook nooit negatieve reacties. Natuurlijk is de energie van een man wel anders dan die van een vrouw. We vinden het dan ook belangrijk dat ze mannen in hun leven hebben. Hun ooms, onze beste vriend of Martijn bijvoorbeeld. Maar verder zijn we gewoon een heel normaal gezin. We zijn geen tuttebollen en we stoeien ook gewoon met ze.

Sef noemt ons mama en mammie, voor hem is dat heel normaal. Laatst zei ik tegen hem: ‘Martijn is jouw papa.’ Toen zei hij: ‘Neeeeee joh, jullie zijn toch mijn mama en mammie.'”

Wat voor reacties krijgen jullie op Instagram?

“Gelukkig alleen maar positieve. Als we al iets negatiefs ontvangen, gaat het niet over het feit dat we twee moeders zijn. Dan is het gewoon de moedermaffia die zegt dat we de beugel van de kinderwagen dicht moeten doen. We leggen het er ook niet mega dik bovenop dat we twee moeders zijn. Veel mensen vinden dat fijn, omdat we het op die manier normaliseren.

Verder krijgen we veel vragen van andere lesbische stellen die een kinderwens hebben. Bijvoorbeeld over hoe we een donor hebben gevonden en hoe we het insemineren hebben aangepakt. Praktische dingen vooral. We zijn blij dat we op een laagdrempelige manier anderen kunnen helpen.

Soms gaat het ook wel dieper, hoor. Zo hebben we soms jaren contact met stellen die dan na vele pogingen eindelijk zwanger worden. Dat is natuurlijk geweldig. Laatst kregen we een lang bericht van een vrouw die vertelde dat wij haar hadden geïnspireerd en de kracht hadden gegeven om uit de kast te komen. Dat zaten we samen met tranen in onze ogen te lezen, dat is natuurlijk super mooi.”

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Famme.

Moederdag: zo help je de moeders die hun kind zijn verloren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.