Demi de Boer
Demi de Boer Ouders 28 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Vakkenvuller of keukenhulp? 6x voordelen van een bijbaan voor jouw tiener

Een krantenwijk, vakkenvullen of keukenhulp in een restaurant? Een tiener mag vanaf zijn vijftiende een bijbaantje gaan zoeken. Sommige tieners kunnen misschien niet wachten om te mogen werken, terwijl anderen het liever zo lang mogelijk uitstellen.

Als ouder is het belangrijk om te weten wat de regels, omtrent een bijbaantje, zijn voor je tiener. Verder kun je je kind motiveren om een bijbaantje te nemen of het nog even uit te stellen. Niet elke tiener is namelijk klaar voor een bijbaantje op zijn vijftiende.

Voordelen van een bijbaan

Als jouw tiener klaar is voor een bijbaan, is dat alleen maar fijn. Er zitten namelijk genoeg voordelen aan het hebben van een bijbaan voor tieners.

Verantwoordelijkheid

Tieners vinden het vaak vanzelfsprekend dat zij zakgeld krijgen en gaan daar dan ook niet altijd zuinig mee om. Als zij gaan werken, zullen zij beter begrijpen wat je moet doen voor geld en er daarom hopelijk zuiniger mee om gaan. Je moet natuurlijk niet verwachten dat je tiener na een maand al verantwoordelijk is, maar het verantwoordelijkheidsgevoel over hun geld zal met de tijd beter worden.

Persoonlijke vaardigheden

Je tiener zal verschillende vaardigheden ontwikkelen, waar hij later nog steeds profijt van zal hebben. Tieners leren namelijk omgaan met tijdsdruk, met zelfvertrouwen met klanten of gasten praten en een mate van zelfstandigheid doordat zij zelf vervelende situaties leren oplossen.

Meer kennis

In de supermarkt leert je tiener bijvoorbeeld alles over houdbaarheid, versproducten en hygiëne. Hiermee kan je tiener doorgroeien naar een van de versafdelingen. Daarbij leert je tiener ook om te solliciteren, het sollicitatiegesprek door te komen en wat je moet doen om verder te komen binnen een bedrijf. Dit is waarschijnlijk niet hoe het precies zal zijn in het volwassen leven, maar toch kan hij zijn ervaringen meenemen.

Collega’s

Als je tiener een bijbaan heeft, werkt hij vaak met leeftijdsgenoten. Veel tieners maken dan ook vrienden op de werkvloer, dat is natuurlijk altijd fijn. Je leert daarbij om samen te werken met je collega’s om een bepaald doel te bereiken. Ook leer je om taken uit te voeren, die je leidinggevende je oplegt.

Gasten en klanten

Bij de meeste bijbanen krijgen tieners te maken met klanten of gasten, hier kunnen zij veel van leren. Tieners zullen in verschillende situaties terechtkomen, van een zeer tevreden gast tot een boze klant in de supermarkt. In het begin kan het moeilijk zijn om dit goed af te handelen, maar uiteindelijk zullen hun sociale vaardigheden sterker worden. Tieners leren hoe zij moeten omgaan met lastige situaties, hierbij wordt ook het empathisch vermogen verbeterd.

Weg van de straat

Dit geldt natuurlijk niet voor alle tieners, maar als je vijftien bent is het aantrekkelijk om met je vrienden mee naar buiten te gaan. Een bijbaan zorgt ervoor dat je tiener niet op straat gaat hangen, maar in de supermarkt of in een restaurant staat. Een extra voordeel is dat je tiener er ook nog eens geld mee verdient.

Columnist Brenda: Bijbaantje? Hmmm, misschien nog maar even alleen een krantenwijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.