Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 4 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Als het buiten te warm is: 9 ‘coole’ dingen die je met je kind binnen kunt doen

Het is zomer en het is prachtig zomerweer, dus dat betekent: lekker buitenspelen! Toch? Dat hoeft echt niet altijd. Want het kan ook zijn dat jullie liever even binnen blijven, bijvoorbeeld omdat je kind de hitte niet goed trekt. Deze spelletjes kunnen jullie binnen spelen als het buiten warm is, veel plezier!

In de zomer is het steeds vaker extreem warm weer, dat wil zeggen op veel plaatsen boven de 35 graden. En dat is warm, heel warm. Grote kans dus dat je liever even binnen blijft met je kroost tijdens zo’n bloedhete dag. Hoe je het dan toch leuk hebt? Met deze tips lukt het zeker.

Binnen spelen met warm weer

Komen ze!

1. Creatief met ijs

Combineer creativiteit met ijs. Maak samen kleurrijke ijsklontjes door eetbare kleurstof aan het water toe te voegen. Een andere manier is door felgekleurde sapjes te bevriezen. Geef je kinderen de ijsklontjes gewikkeld in wat doekjes en laat ze een canvasdoek of vellen papier ermee ‘beschilderen’.

2. Mocktails mixen

Je kunt ook samen lekker genieten van een drankje, zonder alcohol uiteraard. Maak een kindvriendelijke versie van jouw favoriete drankje, door gebruik te maken van sapjes, bruisend water of water met een smaakje.

3. Strand aan huis

Het strand kan behoorlijk broeierig aanvoelen met alle mensenmassa’s die er massaal vertoeven tijdens het warme weer. Heb je geen zin in files en druktes? Dan kun je er net zo goed een ‘dagje strand’ van maken door je creativiteit binnen de vrije loop te laten. Tover de woonkamer of speelkamer om tot een indoor-strand. Maak je geen zorgen, je hebt er geen zand bij nodig. Zet er relaxte klapstoeltjes neer, strandhanddoeken en laat je kind zeesterren, schelpen, kwalletjes en andere zeedieren tekenen die jullie vervolgens neer kunnen leggen op jullie denkbeeldige zee. Leg voor de zee een grote blauwe sprei of doek neer. Lekkere snacks erbij en een picknick aan het strand kan beginnen.

4. Schaduw zoeken

Gebruik een zaklamp of de zaklamp-functie op je telefoon. Richt de zaklamp op alle voorwerpen in de kamer, zodat er schaduw ontstaat. Traceer vervolgens met je kinderen de schaduwen die ontstaan en teken deze samen na.

5. Fort bouwen

Verzamel alle lege schoendozen en andere lege dozen die je hebt liggen. Bouw er samen een muurtje of fort van. Zodra jullie uitgebouwd zijn, kunnen jullie de boel weer afbreken of je kunt het een tijdje laten staan als koel speelhoekje.

6. Zogenaamd zeilen

Je hebt geen echte rivier, zee of überhaupt water nodig om te zeilen. Laat kleine kinderen met hun speelgoed spelen in een badje water waarbij de poppetjes uit varen gaan op het kabbelende water.

7. Eetbare regenboog

Maak regenbogen van vers fruit! Leuk ezelsbruggetje om precies een regenboog te creëren: ROGGBIV: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Gebruik koekjesvormpjes om de stukken fruit in leuke vormpjes uit te snijden, zoals sterretjes. Gebruik stukken fruit die de kleuren weerspiegelen, zoals watermeloen, aardbeien en bosbessen. Lekker gezond snacken!

8. Verhaaltjes

Bedenk samen leuke verhalen en schrijf deze samen op in een schrift. Zo kunnen jullie over een tijdje de verhalen teruglezen voor het slapengaan. Of jullie kunnen deze in de loop van de weken steeds verder aanvullen.

9. Mini-tuin

Bij een echte hittegolf verdorren de plantjes en bloemetjes in de tuin. Maak er daarom ook binnen een feestje van door te zorgen voor wat groen in huis. Werk samen met je kind aan een mini moestuin. Of kies een aantal mooie bloemen en planten uit die jullie verpotten en een mooi plekje geven in huis. Maak ook een stekje van een plantje zodat je kind deze dagelijks water kan geven en in een notitieboekje kan bijhouden hoe goed het groeit. Laat je kind ook de plantjes in huis natekenen of naschilderen als aandenken aan toen de planten nog klein waren.

Lees ook:

Tips voor een veilige dag op het strand met kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.