Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Blote billen stinken vreselijk

Met mijn dochter achter in de auto rij ik op de snelweg. Er klinkt wat gerommel op de achterbank, een riempje dat los wordt geklikt, en daarna een klein handje in mijn nek. ˜Mama, vind je dit prettig?
Ik krijg iets wat op een nekmassage moet lijken . ˜Ja, antwoord ik. ˜Heel prettig. Maar jij mag jezelf niet losmaken. Ga eens terug in je stoel zitten.
Geen reactie. Maar wel kleine vingertjes die aan mijn oorlel trekken.
En dit? Vind je dit ook prettig?
Ik zucht.
˜Nuschka. Ze lijkt oostindisch doof.
˜En wat vind je prettiger? Als ik hier aai? Of hier? Het handje kruipt van mijn oorlel naar mijn nek, en weer terug. ˜En wat vind je eigenlijk niet prettig?
Het valt even stil. Ze wacht mijn antwoord in spanning af.
˜Als iemand met een stok op mijn hoofd slaat. Dat vind ik niet prettig, antwoord ik.

˜Oh, klinkt het heel serieus. ˜Vind je dat niet prettig? Mmm. En wat vind je nog meer niet prettig?

Ik was het alweer helemaal vergeten: het is de week van de Lentekriebels, waar veel scholen in Nederland aan deelnemen. Want meer aandacht naar relationele en seksuele vorming bij kinderen, is wat de GGD graag wil. De volgende dag op school vertelt de juf van mijn zoon me dat ze inderdaad bezig zijn met Lentekriebels.
De kinderen van groep 1 hebben elkaar gemasseerd en over verliefdheid gesproken. Volgens de juf is het verbazingwekkend hoe ze reageren op het verhaal waar de baby vandaan komt. De kinderen denken bijna allemaal dat de baby uit de navel komt en zijn stomverbaasd dat het een ander gaatje blijkt te zijn.

In groep 2 zijn de kleurplaten uit de kast getrokken. Vol trots laat Sam me zien hoe hij een naakte man heeft ingekleurd. Het hele lijf blauw, maar de voeten, handen en het klokkenspel rood. Ik vraag me af wat de instructies bij het tekenen geweest zijn. ˜Geef de piemel en handen een andere kleur dan de andere lichaamsdelen of ˜zoek het plassertje en kleur deze rood of ˜kleur maar lekker raak zonder toelichting?

In de hogere groepen gaat het er echt heftig aan toe, vertelt de juf mij. Daar stellen de kinderen vragen waar haar collega's het schaamrood van op de kaken krijgen. Ze vertelt het lachend en veegt hierbij denkbeeldig de zweetdruppels van het voorhoofd. Ik knik nieuwsgierig en wacht op uitleg. Maar de juf houdt het netjes.

Wat zouden de kinderen in de hogere groepen aan hun juffen en meesters gevraagd hebben? Ik kan me niet voorstellen dat er nog steeds dingen zijn die kinderen nog niet op internet hebben kunnen vinden. ˜Juf, wat betekent pijpen? Beffen? Standje 69? Wat is een double-dong? Ik krijg een flashback van mijn pre-puberjaren, waarin mijn beste vriendin en ik mijn vader bestoken met de meest shockerende vragen, allemaal naar aanleiding van de zogenaamd onbegrijpelijke woorden die we in de Hitkrant of in de Tina hebben gelezen. Hij trapt er iedere keer weer in en heeft niet door dat we ons na zijn ernstige uitleg bescheuren van het lachen.

Seksualiteit blijft een taboe, al praat je een week lang over lentekriebels. Een moeder van een van Nuschka's klasgenoten vertelt mij hoe haar 5-jarige dochter zich op school had uitgekleed. Ze was op de commode in de poppenhoek geklommen en had een jongetje van 4 opdracht gegeven om haar schaamlippen in te smeren met billenzalf. De juf had er hartelijk om gelachen. Maar ze riep wel: ˜Hop, snel die broek weer aan. Want blote billen stinken vreselijk!

Daarmee was het spel beeindigd. Jammer, zal het meisje gedacht hebben, we waren net zo lekker bezig. Waarom mogen we niet naspelen wat de juf ons geleerd heeft? Maar de juf zal gedacht hebben: als ik dit toelaat lopen er straks twintig blote en aan elkaar frunnikende kinderen door het klaslokaal. Stel je toch voor dat je collega's of ouders op zo'n moment binnen komen vallen! En waarschijnlijk denken ouders precies hetzelfde als zoiets zich in hun woonkamer afspeelt: onschuldig kinderspel, maar wel en beetje genant.

En ik denk: he bah, die saaie volwassenen ook altijd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.