Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Blowen: wat doet de school?

antwoord

Een school heeft regels. Deze staan vermeld in de schoolgids, die tegenwoordig bijna bij alle scholen online te lezen is. Bij de meeste scholen betekent herhaaldelijk blowen uiteindelijk verwijdering van de leerling van de school. Bij het dealen van drugs is onmiddellijke verwijdering het gevolg.

Net als bij te veel drinken, is het belangrijk dat er gepraat wordt met het kind. Als het op een schoolfeest gebeurd is, neemt meestal de mentor contact met de ouders op. Soms kan een leerling voor een volgend feest geschorst worden. Dat is een fikse straf, want de leerlingen kijken naar ieder schoolfeest uit.

Van blowen moet je niet te veel schrikken, pubers experimenteren ermee. Maar een school duldt het niet en zal zeker de ouders inlichten, ook als ze alleen maar de verdenking ervan hebben. Er zitten soms leerlingen met grote pupillen twee uur bewegingloos in hun bank en dat is vaak een teken dat ze net geblowd hebben. Het is moeilijk hard te maken, maar beter een gesprek te veel dan te weinig.

Eén à twee keer per jaar komt de politie bij onze school onverwacht langs, met honden. De hond gaat alle kinderen en tassen en jassen af, en als hij ook maar iets ruikt dat naar drugs riekt, gaat hij op die plek zitten. Leerlingen vinden dat niet fijn, ten overstaande van de hele klas – inclusief politie en docent – door zo’n hond op gebruik van wiet of wat dan ook betrapt te worden.

Een school kan waarschuwen, inderdaad thema-avonden organiseren, praten met de ouders en met de leerling zelf. Verder is het heel erg belangrijk met je eigen kind in gesprek te blijven. Ook al loopt dat op ruzie uit, net als in het toneelstukje.

Niet bang zijn voor ruzie; kinderen horen echt wel wat je zegt, ook al worden ze er boos om. De woorden blijven ergens hangen. Dat is met zoveel aspecten van het opvoeden: je moet het je kinderen wel meegeven of voordoen, en hopen dat ze het verstand hebben – of na een tijdje weer terugkrijgen – om niet in al die zeven sloten tegelijk te lopen. Voor galg en rad groeien uiteindelijk maar weinigen op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.