Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 23 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Brenda: Mam, wat leuk hè dat ik straks weer naar die fijne school ga!

Columnist Brenda (51) is moeder van Devin (13). Ze heeft een relatie met Roger die twee dochters heeft (15, 17). In het dagelijks leven is ze ondernemer, maar het allerliefst vertelt ze echte verhalen over haar kind Devin die net even anders is. Ze doet dit in haar blog Moeder enzo op Facebook of in het tv programma Koffietijd.

De week van Moeder enzo – deel 26 – back to school

En dan is de schoolvakantie weer voorbij. Althans bij ons dan. Voor mijn gevoel is deze echt omgevlogen. Ik zie in pubergroepen hele verschillende reacties op die zomervakantie. Voor sommige moeders komt er geen end aan en is de vakantie een dramatische periode en voor sommige ouders vliegt ie voorbij.

Persoonlijk vind ik het altijd heerlijk als mijn kind vrij is. Ik vind het super relaxt. Door mijn eigen bedrijf ben ik al gewend om mijn tijd zelf in te delen en ook mijn leveranciers gaan altijd 3-4 weken dicht. Relaxt dus. Ik vind het fantastisch om niet vroeg op te hoeven staan en lekker laat naar bed te gaan. Eigenlijk is dat het ritme dat het beste bij mij past (en ook bij mijn kind), maar de maatschappij is hier niet op ingericht en dus moeten we vanaf volgende week weer noodgedwongen mee met de vroege vogels. Ik haat vroeg opstaan en wen er nooit aan. Maar het is wat het is. Vanaf volgende week gaat de wekker weer om half zeven. Geen tijdstip om naar uit te kijken dus.

Het lijkt mij wel overigens wel heel lekker als je van nature een ochtendmens bent. Dat je opstaat en dat er dan nog zo’n serene rust in huis is, omdat iedereen nog slaapt. Alleen jij niet. Jij zit in je stoeltje buiten naar de vogels te luisteren onder het genot van een kopje koffie (of thee). Of je doet wat yoga oefeningen, want jij bent meteen up and running en ook heel soepeltjes in de ochtend. Althans zo stel ik het mij dan voor, want ik heb werkelijk geen idee hoe dit voelt. Ik kom als een zombie uit mijn bed en ben dan ook nog zo stijf als een hark. En als ik dan buiten wil gaan zitten, dan regent het. Want wat een zomer was dit zeg! Hebben we wel mooi weer gehad? Ik ben in Nederland gebleven en had er regelmatig spijt van als ik foto’s van mensen voorbij zag komen die wel naar het buitenland waren gegaan. En met buitenland bedoel ik dan lekker zuidelijk. Want dichterbij hield het weer ook niet over.

Nou houdt mijn kind helemaal niet van de zon. En zwemmen is ook opeens uit. Hij ligt het liefst de hele dag met de gordijnen dicht in zijn bed. Ik vind het sowieso een lastige leeftijd (14 jaar, bijna 15) voor vakanties. Want waar is het leuk vakantie vieren met kinderen van die leeftijd? Eigenlijk is hij momenteel in weinig dingen geïnteresseerd (ja in de laatste week van de vakantie had ie het opeens over Parijs, lekker op tijd deze interesse) en wil hij met weinig dingen nog mee. We hebben wel dingetjes samen gedaan, maar die zijn erg in zijn straatje. Misschien moet ik hem meer dwingen om mee te gaan, maar dat ligt niet erg in mijn aard en ik vraag mij ook af voor wie het dan nog wel leuk wordt. Ik hoorde wel leuke verhalen van vrienden die op een camping stonden met hun tieners. Hun kinderen hoorden binnen no time bij een hele groep jongelui en dat was natuurlijk enig. Zelf was ik vroeger ook zo’n kind die zich goed kon vermaken met andere kinderen op de camping.

Maar ja ik heb een paradijsvogel die niet snel ergens bij hoort en opgaat in de massa. Mijn kind is vaak het buitenbeentje in een groep. En hij is ook niet gevoelig voor groepsdruk en gaat zijn eigen gang. Wat eigenlijk super goed van hem is. Maar het gevolg is dan wel dat hij er dan niet echt bij hoort. Nou heb ik niet het idee dat hij hier onder lijdt, maar zijn moeder af en toe wel. Die droomt er soms van dat haar kind ook door groepjes kinderen wordt opgehaald om te gaan chillen. Een illusie. En hij is best sociaal hoor, maar hij komt het best tot zijn recht bij gelijkgestemden. Alleen waar vind je deze? Ik ben er nog niet achter en vind het daarom nog lastig om een vakantiebestemming uit te kiezen. Waarschijnlijk wordt het iets met loslaten of gewoon zelf iets gaan organiseren voor deze leuke buitenbeentjes. Want er zijn er vast nog meer die tegen hetzelfde aan lopen.

Maar eerst weer naar school volgende week. Een school met heel veel bijzondere snuiters en gelijkgestemden. Dus daar kijkt mijn kind erg naar uit om deze allemaal weer te zien. En dat is fijn, want dat hebben we ook wel eens anders gehad. In Havo1 is hij ten slotte nog weg gepest en hebben we de tweede klas noodgedwongen op een andere school moeten voortzetten. Maar dat was een schot in de roos. Van de week zei mijn kind nog “Mam, leuk he dat ik volgende week weer naar dezelfde school ga en er niet af hoef”. En dat is voor mij goud en belangrijker dan een vakantie waar ook wel weer een oplossing voor komt als hij ouder wordt.

Volgende week weer blij back to school!

Ps: iedere zondag lees je hier het volgende deel van “de Week van Moeder enzo”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.