Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 2 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Mijn kind wil niet naar de BSO, wat nu?

De BSO, oftewel de buitenschoolse opvang voor kinderen die op de basisschool zitten. Het ene kind gaat er lachend naartoe, terwijl het andere kind ‘s morgens al opstaat met de mededeling niet naar de BSO te willen die dag. Wat moet je daarmee?

Sommige kinderen vinden het geen probleem om na schooltijd opgevangen te worden door de buitenschoolse opvang. Ze kunnen er heerlijk binnen- en buitenspelen met vriendjes en vermaken zich zo de hele middag, tot je ze komt ophalen. Toch zijn er ook kinderen die helemaal niet naar de BSO willen. Wat moet je er nu mee als je kind elke BSO-dag weer klaagt dat het er niet heen wil?

Help, mijn kind wil niet naar de BSO

Er zijn natuurlijk meerdere scenario’s te bedenken waarom je kind niet naar de BSO zou willen. Wat vaak voorkomt is dat kinderen in de klas elkaar een beetje aansteken. Zo begint een kind erover dat het niet naar de BSO wil, dat het daar stom is, en neem de rest dat over. Een soort collectief tegen de ouders over hoe stom de BSO wel niet is. Die kinderen herken je aan het volgende: ze klagen in de ochtend al tegen je over dat ze niet naar de BSO willen, maar als je ze dan ophaalt, zijn ze druk aan het het spelen. Ze komen niet meteen mee, willen nog afscheid nemen van alle vriendjes of een knutselwerk of spelletje afmaken.

Eenmaal thuis hoor je de gezelligste verhalen over de BSO… Lijdt je kind aan deze symptomen, dan weet je zeker dat het een samenzwering is en hoef je er niets mee te doen.

Neem je kind serieus als het niet blij is

Natuurlijk moet je een kind dat echt opziet tegen de BSO serieus nemen. Er kan meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld dat je kind geen aansluiting vindt op de BSO of dat het jou erg mist of dat het te veel is na een drukke schooldag. Vaak kun je dan wel een oplossing vinden. Je zou bijvoorbeeld, als dat mogelijk is, van dag kunnen wisselen. Misschien is er een andere dag waarop veel kinderen uit de klas ook naar de BSO gaan.

Sommige kinderen redden het (nog) niet om een hele dag van huis te zijn. Voor die kinderen is het veel, zo’n schooldag en nog BSO. Vaak helpt het bij deze kinderen om ze aan het begin van de week naar de BSO te doen, in plaats van op donderdag of vrijdag. Het moet dan wel begrijpen dat het de andere dagen nog wel naar de BSO moet. Gaat je kind meerdere dagen, dan is het eventueel ook een optie om een tijdje een middag vrij te nemen om je kind op te halen.

Waarom wil je kind niet naar de BSO?

Zijn al die oplossingen geen optie, dan kun je eens in gesprek gaan met een pedagogisch medewerker van de BSO. Diegene zou wat extra aandacht aan je kind kunnen schenken en andere activiteiten aan kunnen bieden. Of je kind kunnen koppelen aan andere kinderen die graag met iedereen spelen.

Dit kun je natuurlijk ook met je kind bespreken. Dat je luistert naar je kind en zijn of haar gevoelens over de BSO erkent, scheelt vaak al een hoop. Leef je in en praat erover met je kind, zodat het zich serieus genomen voelt. Op die manier kunnen jullie er samen uitkomen.

Blijf je kind negatief over de BSO en komt het keer op keer niet vrolijk thuis, ga dan sowieso eens in gesprek met een pedagogisch medewerker van de opvang. Misschien is er meer gaande dan jullie denken te weten en kan samen naar een oplossing gezocht worden.

Dilemma: ‘Haal ik mijn kinderen van de BSO om geld te besparen of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.