Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Vrije Tijd 19 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Buitenspelen in de winter? Met deze 6 tips krijg je jouw kind gemakkelijk de deur uit

Dat buitenspelen goed is voor kinderen, weet bijna iedere ouder. Zo komen ze gemakkelijker aan hun vitamine D, de frisse lucht en voldoende beweging. Op zonnige en warme dagen is het niet zo’n probleem, maar hoe pak je dit aan in de wintermaanden?

Wanneer het buiten kouder, natter en ook gauw donker wordt, staan veel ouders voor een uitdaging. Je kind van die warme bank afkrijgen is niet altijd gemakkelijk.

Buitenspelen in de winter

Hoe zorg je er nou voor dat jouw kids toch wat vaker buitenspelen in de winter? We geven een aantal tips!

1. Organiseer zelf een speurtocht of bingo

Een gemakkelijke manier om een frisse neus te halen, is wandelen. Voor veel kinderen klinkt dat helaas niet als een heel aantrekkelijke activiteit. Er zijn gelukkig gemakkelijke manieren om dit leuker en spannender te maken. Met een zelfgemaakte speurtocht door de buurt of een bingokaart is het veel leuker om de natuur of de stad in te gaan voor kinderen. Zorg dat ze alles van de bingokaart afstrepen en trakteer bij een volle kaart op iets lekkers, zoals warme chocomel met slagroom. Daarmee krijg je ze geheid de deur uit.

2. Bezoek een dierentuin of kinderboerderij

Ook in de winter is het leuk om een dierentuin of kinderboerderij te bezoeken. Soms worden er zelfs speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen en dieren.

3. Mountainbiken

Heb je stoere kids die wel houden van een uitdaging? Huur eens een paar mountainbiken en leg een parcours af! Niet alleen voor de kinderen kan dit een fijne sportieve activiteit zijn, maar zo kom je als ouders ook meteen aan je beweging.

4. Heitje voor een karweitje

Het is misschien niet helemaal meer van deze tijd, maar je hebt als ouders vast genoeg klusjes rondom het huis. Laat je kind een klusje uitvoeren in ruil voor een extra zakcentje of een andere leuke beloning. Moet de auto nodig gewassen worden? Liggen die herfstbladeren nog steeds in de voortuin? Of kunnen de ramen wel een sopje gebruiken?

5. Winter picknick

Veel kinderen blijven picknicken een leuke activiteit vinden. Ook in de wintermaanden is dit een leuk idee. Maak een soepje, vul een thermosfles met warme thee, smeer lekkere broodjes of wraps en neem alles mee naar een plek van bestemming. Pak de fiets, step of wandel naar een leuke plek in de buurt en eet gezellig samen de lunch op.

6. Natuurmonumenten

In de natuur gebeurt van alles. Niet alleen in de zomermaanden is het lekker om naar een bos of hei te gaan, maar ook in de winter is er veel te zien en te beleven. Bij veel natuurparken in Nederland worden activiteiten voor kinderen georganiseerd, zowel in de zomer als in de winter: speurtochten, voedermomenten of survivaltochten. Via de website van Natuurmonumenten kun je gemakkelijk activiteiten in jouw regio vinden.

8x tips om je kinderen vaker buiten te laten spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.