Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 29 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Checklist: dit zijn de 8 signalen van een gevoelig ofwel sensitief kind

Heb jij het idee dat je kind zeer gevoelig of sensitief is? Kan je kind zich ontzettend zorgen maken over wat anderen over hem denken, is hij zeer intuïtief en kan hij zich gemakkelijk in anderen inleven? Lees dan deze checklist en kijk hoeveel dingen jij herkent.

We willen onze kinderen allemaal wapenen tegen de grote boze buitenwereld. Maar wat als je kind juist heel zacht en gevoelig is? Is dat alleen maar negatief? Het antwoord is: Nee. Er zijn ook juist mooie kanten aan sensitieve kinderen.

Signalen van een sensitief kind

Als jij veel van deze dingen herkent, heb jij waarschijnlijk te maken met een sensitief kind.

1. Tranen komen als eerste

Gevoelige kinderen kunnen snel overweldigd worden door sterke emoties, en zijn niet altijd in staat om deze gevoelens onder woorden te brengen. Voornamelijk kleine kinderen uiten deze sterke emoties vaak door te huilen. Het is belangrijk om te onthouden dat ondanks dat je kind vaak moet huilen, hij absoluut niet zwak is of dat hij overdrijft. Naarmate overgevoelige kinderen ouder worden, zijn ze vaak beter in staat om te anticiperen op de reacties van anderen.

2. Moeilijk beslissingen nemen

Sommige gevoelige kinderen hebben meer tijd nodig om beslissingen te nemen. Ze overwegen namelijk vaak meerdere scenario’s en hebben de neiging om alle gevoelens van anderen erbij te betrekken. Deze pientere kinderen zijn allesbehalve incapabel: ze zijn juist doordacht en proberen van tevoren vaak na te gaan hoe hun acties anderen zullen beïnvloeden.

3. Diep inleven in anderen

Veel gevoelige kinderen zijn niet alleen de eersten die boos zijn, maar zijn ook snel in staat om aan te voelen wanneer iemand anders zich rot voelt. Ze zijn zich meer bewust van hoe anderen zich voelen en kunnen deze gevoelens gemakkelijker relateren aan hun eigen situatie. Hierdoor zijn sensitieve kinderen beter in staat op zich in anderen in te leven.

4. Dingen persoonlijk nemen

Onderdeel van meer emotioneel gevoelig zijn betekent vaak ook dat je meer vatbaar bent voor gekwetst te worden, omdat je dingen heel persoonlijk neemt. Gevoelige kinderen verwerken dingen namelijk op een dieper niveau, ze kunnen situaties overdenken en de mogelijke kritiek versterken. Máár dit toont daarentegen wel aan dat ze hun best zullen doen om het goede te doen.

5. Snel reageren

Omdat gevoelige kinderen de neiging hebben om meer dingen persoonlijk te nemen en gemakkelijk overweldigd door hun emoties kunnen worden, kunnen zij wel snel die gevoelens uiten. Veel kinderen zullen niet zo snel hun gekwetste gevoelens opkroppen en/of verbergen. Dit betekent dat zij sneller conflicten zullen oplossen, omdat zij meer open zijn in hun gevoelens.

6. Hulp ouders

Sommige kinderen die zich snel gekwetst voelen zullen snel bij hun ouders aankloppen. Ook al kunnen die tranen om ogenschijnlijk kleine situaties soms misschien een beetje frustrerend zijn, jij bent wel zijn vertrouwde bron. Bij jou kan hij terecht. Jij kan je kind helpen met het leren omgaan van het verwerken van zijn emoties en hoe hij zelfstandig zijn problemen kan oplossen.

7. Diepe denkers

Sensitieve kinderen hebben de neiging om diepgaande vragen te stellen. Ook denken zij vaak diep over bepaalde situaties na, omdat zij zowel sympathie en empathie in die situatie voelen. Deze kinderen kunnen hierdoor situaties vanuit verschillende perspectieven benaderen en kunnen een waardevol perspectief geven – waar leeftijdsgenoten vaak nog niet toe in staat zijn.

8. Zelfbewust

Gevoelige kinderen hebben de neiging om veel na te denken over wat anderen van hen vinden. Daarnaast zijn ze zich ook vaak erg bewust van hun eigen gedrag en vragen ze zich af hoe hun acties anderen zullen beïnvloeden. Omdat sensitieve kinderen over het algemeen sterk bewust zijn van zichzelf, zijn ze vaak ook meer doordacht.

Dit is waarom het oké is als je zoon een gevoelige jongen is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.