Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 26 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Claims over Babboe-bakfietsen stromen binnen: ‘Dit weekend verdubbeld’

Pas werd bekend dat de populaire Babboe-bakfietsen voorlopig niet meer verkocht mogen worden en bijna alle modellen teruggeroepen worden. Nu blijkt dat niet voor niks: de claims over Babboe-bakfietsen stromen binnen en zijn zelfs in een weekend verdubbeld.

De bakfietsen zijn dan ook niet veilig genoeg, blijkt uit de claims.

Verdubbeling

Zo’n 6300 bezitters van Babboe-bakfietsen meldden zich als gedupeerde bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 3000 die vrijdag, toen het advocatenkantoor Birkway het meldpunt lanceerde, bekend waren. Volgens Birkway zijn er meer dan honderd kinderopvangbedrijven of gastouders die melding hebben gemaakt.

De meldingen komen ook uit het buitenland, onder meer uit Frankrijk en Duitsland. “De mediacoverage is in het buitenland beperkt en de site is nu alleen nog beschikbaar in het Nederlands, maar dat schrikt niet iedere buitenlander af”, vertelt advocaat Quirijn Bongaerts van Birkway.

Brand tijdens laden van de accu

Bongaerts wijst erop dat sommige gedupeerden een boodschap achterlaten over de mankementen die de bakfietsen vertonen. Zo schreef een van hen: “Mijn vier kinderen en vrouw lagen te slapen, terwijl er brand uitbrak tijdens het laden van de accu van de Babboe-bakfiets.” Ook hebben veel melders een fiets geleased en hebben ze te maken met doorlopende betalingsverplichtingen, terwijl de kapotte fiets in de schuur staat.

De bakfietsproducent moest vorige week woensdag de fietsen op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit de handel halen, omdat uit onderzoek bleek dat ze niet veilig genoeg waren. Zo kwamen er de afgelopen jaren veel meldingen bij Babboe binnen over gebroken frames. Birkway neemt de komende tijd contact op met gedupeerden over welke problemen ze ervaren met de bakfietsen.

Compensatie

Nu worden er dus veel Babboe-modellen teruggeroepen, maar grote kans dat iedereen denkt: hoe zit dat dan met de kosten en garantie? Je hebt er natuurlijk gewoon voor betaald en hier niet zelf voor gekozen. Gelukkig wordt dit ondertussen opgepakt. Advocatenkantoor Birkway onderzoekt namelijk of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen.

Op de website bakfietsclaim.nl staat dat Birkway moet inventariseren hoeveel gedupeerden er zijn, wat voor problemen zij ervaren en waaruit de schade bestaat om te kunnen onderzoeken of bakfietsbezitters compensatie kunnen krijgen. “Aanmelden verplicht nergens toe. Op dit moment wordt alleen de omvang van het probleem in kaart gebracht”, aldus Birkway.

Onzekerheid over de veiligheid

In de verklaring van het advocatenkantoor staat het volgende: “Voor veel gezinnen is de Babboe-bakfiets een essentieel transportmiddel. Kinderen gaan er dagelijks mee naar school en naar de sportclub. De onzekerheid over de veiligheid van de fietsen hangt nu als een zwaard van Damocles boven deze gezinnen.” Het maakt volgens het kantoor niet uit of de Babboe-bakfiets nieuw of tweedehands is en ook niet of een bakfiets wordt teruggeroepen of niet. “Iedere Babboe-bakfiets telt!”

Eerder schreven wij al een artikel waarin we wat dieper ingingen over waarom de Babboe-bakfietsen niet meer verkocht mogen worden. Ook staan de modellen die teruggeroepen worden op een rij. En ben jij nu op zoek naar een andere bakfiets, maar weet je niet goed meer waar je op moet letten? Lees dan onze tips voor het aanschaffen van een nieuwe bakfiets met betrekking tot de veiligheid.

Dilemma: ‘Mijn 11-jarige wil een elektrische fiets om mee naar school te fietsen, wat zal ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.