Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Columns 6 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Column Lisa: ‘Ik vind het heerlijk om een deeltijdprinsesje te zijn’

“Vrouwen moeten meer aan het werk, dat is het doel van de nieuwe overheidscampagne. Het moest namelijk maar eens voorbij zijn met de deeltijdprinsesjes, het deeltijdparadijs en de deeltijddecadentie zoals Sander Schimmelpennick het graag noemt. Als moeder van vier kinderen én zogenaamde deeltijdprinses, voel ik me aangesproken en gaan mijn nekharen recht overeind staan van deze opmerkingen.

Ik werk 28 uur en hou van mijn werk, maar ik hou óók enorm veel van de tijd met mijn kinderen. Noem me een deeltijddiva of een parttimeprinses, maar ik vind het heerlijk zo. Bovendien, het is niet zo dat ik de rest van de tijd maar wat zit te lummelen. Ik heb vier kinderen, een huishouden en zelfs zonder baan zou ik daar de hele dag zoet mee kunnen zijn.

Sta-in-de-weg voor de vrouwenemancipatie

Al zou ik in mijn functie dus best meer kunnen werken, ik wil het niet. Ik wil de zorg van mijn kinderen niet fulltime aan iemand anders overdragen. Ik wil betrokken zijn, mijn kinderen zien opgroeien en daar iets aan bijdragen. Ben ik daarmee een sta-in-de-weg voor de vrouwenemancipatie in Nederland? Ik vind van niet.

Natuurlijk moeten vrouwen dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen op de arbeidsmarkt, daar ben ik het roerend mee eens. Een vrouw die graag fulltime wil werken, moet dat zeker doen, maar dat betekent niet dat álle vrouwen meer moeten werken. Er zelf voor kiezen om tijd te spenderen met de kinderen is in mijn ogen ook emancipatie.

Luisteren

Ja, er zijn legio redenen te bedenken waarom vrouwen meer zouden moeten werken. Er zijn enorme personeelstekorten in de zorg en het onderwijs bijvoorbeeld. Dé sectoren waarin vooral vrouwen werkzaam zijn. Bovendien zou door partimecultuur de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in stand gehouden worden én blijven vrouwen financieel afhankelijk van hun partner.

Die problemen zijn er, maar de schuld daarvan in de schoenen schuiven van deeltijd werkende vrouwen, gaat wat mij betreft te ver. Laten we eerst eens kijken naar hoe er in het bedrijfsleven met vrouwen wordt omgegaan, laten we mannen opvoeden om vrouwen te behandelen als gelijken, laten we vrouwen vrágen wat ze zelf willen. Luisteren, daar begint het toch allemaal mee? Want alleen maar blijven roepen dat vrouwen meer moeten werken, daar schieten we niets mee op.

Juiste balans

Veel moeders, waaronder ikzelf, zijn al constant op zoek naar de juiste balans. Carrière maken, de perfecte knutselmoeder zijn en een Instagram-waardig huis. We willen het allemaal en dat bezorgd menigeen een burn-out. De druk alleen nóg maar meer opvoeren lijkt me dus niet de oplossing. Iedere vrouw is verschillend, ieder gezin is verschillend, dus het is aan werkgevers om hierover het gesprek aan te gaan. Om oplossingen te zoeken en nogmaals, om te luisteren.

En oké, in de kleine lettertjes van de overheidscampagne valt te lezen dat het niet de bedoeling is dat alle vrouwen fulltime gaan werken, een paar uur per week extra is de inzet. Maar laten we dan stoppen met krachttermen als het parttimeparadijs en de deeltijdprinsesjes, want daarmee geef je hardwerkende vrouwen, en met name moeders, het gevoel dat het verkeerd is om voor hun kinderen te kiezen.”

Vijf dagen per week werken als moeder? ‘Doe ik mijn kinderen iets tekort? Ik denk het niet!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.