Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mentale gezondheid 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Op deze manier kan complimenteren een negatief effect hebben op je kind

Iedereen heeft van tijd tot tijd een complimentje nodig, maar bij het opvoeden is het toch ook goed om op te letten met de mate waarin je dit doet. Complimenteren kan namelijk ook averechts werken voor het zelfvertrouwen. Maar hoe doe je het dan wel goed?

We kennen het allemaal: het liefst zou je je kind de hele dag platgooien met het ‘feit’ dat ‘ie zo slim/knap/getalenteerd is. Want nou ja, dat ís toch ook zo? Bovendien kan het heel goed zijn voor het zelfvertrouwen van jouw schatje. Toch kan je kind complimenteren ook een negatief effect hebben, schrijft docent Tim Elmore op Psychology Today.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat studenten die vroeger vaak te horen hebben gekregen dat ze slim zijn, nu het idee hebben dat ze minder hard hoeven te werken voor een goed resultaat. Studenten die vaak mooi of knap zijn genoemd, vragen zich af waarom ze niet vaker mee uit worden gevraagd en als studenten vaak complimenten kregen over wat ze hadden gedaan, kunnen ze nu minder goed met kritiek omgaan.

Je kind complimenteren: zeg het anders

Elmore zegt dus dat het weliswaar goed is als kinderen veel zelfvertrouwen hebben, maar dat het ook kan betekenen dat ze op een bepaalde manier ‘verwend’ worden, en daardoor onrealistische verwachtingen hebben van mensen die niet hun ouders zijn.

LEES OOK: Psycholoog deelt 6 tips om een kind dankbaarheid bij te brengen

Om dat te voorkomen, kun je proberen om je kind niet te complimenteren over zijn persoonlijkheid of resultaten, maar over zijn houding. Heeft ‘ie een ‘prima’ voor zijn spreekbeurt, zeg dan bijvoorbeeld niet dat hij slim is, maar dat je het super vindt hoe hard hij eraan heeft gewerkt. Eventueel kun je daar nog aan toevoegen dat zulke kwaliteiten hem ver kunnen brengen.

Benadruk goede eigenschappen

Daarnaast is het belangrijk om te focussen op innerlijk in plaats van uiterlijk. Natuurlijk vind jij je kind de mooiste ter wereld (dat schattige snoetje!), en het is ook zeker belangrijk om hem of haar duidelijk te maken dat iedereen mooi is zoals ‘ie is, vooral als andere mensen het tegenovergestelde zeggen.

Uit jezelf kun je echter beter complimenten geven over bijvoorbeeld goede eigenschappen, zoals empathie en doorzettingsvermogen – die zijn immers belangrijker dan uiterlijk. Benoem in ieder geval dingen waar kinderen zelf aan kunnen werken, zodat ze de motivatie behouden om te blijven groeien.

Uiteindelijk is je kind complimenteren niet zo heel veel anders dan de meeste dingen: doe het met mate, en op de goede manier. Alleen dan heeft je kind iets aan dat extra zelfvertrouwen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.