Redactie
Redactie Ouders 29 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

5x complimentjes die je écht (vaker) aan je kind wil geven

Wij ouders kunnen soms zo onwijs druk zijn met onze verantwoordelijkheden en verplichtingen, dat we vergeten om de kleine dingetjes te appreciëren. Je partner die een lekkere maaltijd op tafel heeft gezet of je kleine draak die zo goed luistert vandaag. Tijd dus om je kind wat meer complimentjes te geven!

Complimentjes die je aan je kind wil geven

Dit zijn vijf complimentjes die je kind echt van je wil krijgen.

Wat heb je dat goed gedaan

Ja, ook wanneer je geen flauw idee hebt of je kiddo een giraffe of een olifant heeft getekend. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze er hun best op hebben gedaan en dat dat mag worden benoemd.

Dat vindt mama/papa heel erg fijn

Laat je kind weten dat je je bezighoudt met wat ze doen en dat je het waardeert wanneer je kind iets behulpzaams doet. Probeer als ze de tafel hebben gedekt, maar de messen zijn vergeten, hier niet op te focussen. Maar je kind juist aan te moedigen.

Je ziet er leuk uit vandaag

Zoiets simpels kan al een lach op het gezicht van je kind veroorzaken en daar doen we het voor. Als je vijfjarige voor het eerst zijn of haar eigen schooloutfit heeft bedacht moet je dit alleen maar stimuleren.

Jij maakt ons gezinnetje extra leuk

Hoe leuk is het om dit te horen. Je kind het gevoel geven dat hij of zij belangrijk is en een grote rol speelt is natuurlijk onwijs goed voor zijn of haar zelfvertrouwen.

 Ik vind het heel erg fijn dat je eerlijk bent

Zorg ervoor dat je dit compliment in het moment geeft, zodat je kind wat je zegt koppelt aan de actie die ze hebben gedaan. Het erkennen van hun positieve karaktereigenschappen zal goed gedrag versterken en hun zelfrespect vergroten. Door je te focussen op de positieve dingen in plaats van de negatieven, kun je je kind opbouwen en een respectvolle en open relatie tussen jou en je kind koesteren.

https://www.jmouders.nl/loedermoeder-anne/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.