Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 24 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

4 dingen je denkt als je weer eens consequent zou ‘moeten’ zijn

Als je kind weer voor de zoveelste keer uit bed komt ‘s nachts, denk je na verloop van tijd: blijf lekker in ons grote bed liggen. Je hebt geen zin om je kind opnieuw in bed te leggen en het hele riedeltje weer af te gaan. Hoewel dat wel is wat wordt verwacht van een consequente opvoeding. Soms is je eigen nachtrust nét even belangrijker dan consequent blijven. Schaam je niet hoor, je bent echt niet de enige ouder.

Het vergt veel van je om altijd maar consequent te zijn in je opvoeding. Je hebt er soms een dagtaak aan en je moet al zoveel ballen in de lucht zien te houden. Helemaal niet erg dus om de teugels af en toe een klein beetje te laten vieren.

Consequent zijn: nu even niet

Deze vier dingen spoken bij alle ouders door het hoofd als verwacht wordt dat we wederom consequent zouden moeten zijn.

1. Je hebt het geduld even niet om consequent te zijn

Consequent zijn vergt ontzettend veel geduld, of het nou het in slaap vallen betreft of een bord leeg eten. En dat geduld heb je soms nou eenmaal even niet. Dat is ook niet zo gek als je met kinderen überhaupt al het geduld van de wereld nog hebt. Soms gaat dat dus nét te ver en in al je ongeduld laat je een consequente opvoeding dan gewoon even los. Prima toch?!

2. Je hebt niet het idee dat consequent zijn echt werkt

Vaak hoor je dat je moet volhouden met een consequente opvoeding omdat het uiteindelijk zijn vruchten zal afwerpen. Toch lijkt dat niet altijd het geval en jij als ouder kan dit het best inschatten bij je kind. Als je al een jaar lang elke nacht 3 maal uit bed komt om je kind terug te leggen is het logisch dat je denkt: volgens mij heeft een consequente opvoeding weinig zin op dit vlak. Je kan dan ook altijd andere tactieken proberen of in dit geval bijvoorbeeld het inschakelen van een slaapcoach. Zij zal je ongetwijfeld vertellen consequent te zijn

3. Je bent klaar met het gezeik en gejank

Dus dan maar even niet zo consequent. Als je 3 keer per nacht je bed uit moet om je kind terug te leggen in zijn of haar eigen bed, is het niet zo gek dat je denkt: blijf lekker hier liggen. Je eigen nachtrust gaat er anders ook aan onderdoor. Problems for future you.

4. Je doet wat goed voelt op een bepaald moment

En dat betekent dus ook dat je soms wat minder consequent bent. Als je kind haar avondeten laat staan en je haar een bammetje geeft, is dat echt niet erg. Zeker niet als het eten over het algemeen vrij goed gaat. Consequent volhouden – ook als het een keer afwijkt van normaal – is niet altijd beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.