Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 5 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Daddy stories: ‘Knutselen? Nee. Dat gefröbel is niets voor mij’

Als het op kinderen en opvoeding aankomt gaat het al snel over moeders. Terwijl vaders minstens net zo’n belangrijke rol spelen in het leven en de opvoeding van hun kinderen. Tijd dus om die vaders in de spotlight te zetten met de rubriek “Daddy stories”. In deze rubriek leggen we vaders een aantal keuzes voor waarop zij eerlijk en openhartig antwoord geven. Dit keer: vader van vier, Michèl.

Bio

Naam: Michèl (35)

Kind(eren): Roman (11), Vinoux (8), Louèn (3) en Solei (6 maanden)

Partner: Lisa

Beroep: BI analist (36 uur)

Huisvader of carrière maken?

“Carrière maken. Ik heb het gevoel dat ik door te werken mezelf meer kan ontwikkelen en uitdagen. Dus ik zou geen fulltime huisvader willen zijn. Ik werk vier keer negen uur, dus ik heb iedere vrijdag een dag vrij. Dat is mijn papadag. Die vrije dag heb ik al sinds de geboorte van de oudste.

Die papadag vind ik wel belangrijk, want ik wil graag naast mijn werk zoveel mogelijk aandacht aan de kinderen geven. Nu met het thuiswerken door Corona is dat ook makkelijker. Ik breng ze nu elke dag naar school en ook regelmatig naar sport bijvoorbeeld. Daarnaast ben ik ook al een aantal jaar trainer van het voetbalteam van mijn zoon. Op die manieren probeer ik zoveel mogelijk tijd met ze door te brengen.”

Traditionele rolverdeling of moderne rolverdeling

“Traditioneel. Hoewel ik echt wel meehelp met de kinderen en het huishouden hoor. Maar ik doe denk ik de wat meer typische mannendingen. Het vuilnis buiten zetten, in de tuin werken. De nagels van de kinderen knippen en hun tandenpoetsen. Dat soort dingen. Koken, doet Lisa eigenlijk altijd, net als stofzuigen. Maar met de was vouwen help ik dan wel weer vaak mee. Net als verschonen, dat doe ik ook gewoon hoor. Met drie dochters zou ik misschien toch moeten leren om haren te vlechten, maar tot nu toe red ik het nog zonder die skills.”

daddy michel
Bron: Tof Fotografie

Knutselen of stoeien

“Stoeien! Knutselen is echt niets voor mij. Ik hou er wel van om te klussen, dingen bouwen of klusjes doen. Maar écht knutselen? Nee. Dat gefröbel is niets voor mij. Stoeien met de kinderen doe ik wel graag. Ze in de lucht gooien, trucjes met ze doen. Ik heb Lisa al menig hartverzakking bezorgt op die manier.”

Streng of soft

“Ik ben in heel veel dingen meegaand, maar soms moet je wel streng zijn of grenzen stellen. Als mijn peuter ‘s ochtends voor het ontbijt een zuurstok uit de kerstboom wil bijvoorbeeld, dan zeg ik nee, en dan blijft het ook nee. Anders lopen ze zo over je heen. Zeker die peuterpubers, en pre-pubers.”

Baby, peuter, kleuter of puber

“Ik denk dan toch peuter, dat vind ik een leuke leeftijd. Ze ontwikkelen zich dan nog zo snel en je kunt al goed met ze communiceren. Tegelijkertijd zijn ze nog wel aanhankelijk en afhankelijk van je. Ook dat eigenwijze van een peuter vind ik grappig, ik kan daar eigenlijk altijd wel om lachen.”

Meisjesvader of jongensvader

“Ik ben denk ik een buitenvader. Als ik iets met de kinderen ga doen is het meestal buiten. Ik ga niet binnen met ze spelletjes doen, knutselen of filmpjes kijken. Nee, dan ga ik liever een rondje steppen door het park of de eendjes voeren. Ik hou van sporten. Voetbal, fietsen en hardlopen. Dat doe ik met de oudste twee ook regelmatig. Ik ga ook niet graag shoppen ofzo.”

Daddy stories: ‘Ik was altijd die guy die te lang op de vrijdagmiddagborrel bleef hangen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.