Redactie
Redactie Vrije Tijd 26 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Een dagje weg in de zomervakantie? Dit zijn 6 gratis grote speeltuinen in Nederland

Dit jaar is de zomervakantie anders voor velen van ons: geen vliegvakantie, geen zon, zee en strand in een ander land, niet kamperen en geen vakantiehuis op een warme bestemming maar eerder een dagje weg in eigen land.

De meesten van ons kiezen dit jaar voor zomervakantie in eigen land of voor een dagje weg. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten, sterker nog, dat kan soms zelfs gratis!

Een dagje weg in de zomervakantie? Dit zijn 6 gratis grote speeltuinen in Nederland

Neem je kids daarom een dagje mee naar een van deze grote speeltuinen in Nederland in de zomervakantie. Dat is niet alleen heel erg leuk, maar ook nog eens helemaal gratis. Je betaalt namelijk (zo goed als) niets voor deze speeltuinen en je kinderen kunnen zich er de hele dag vermaken. Dus, zet je picknickmand in de auto en rijden maar!

Speeltuin Roeffen Mart in Grubbenvorst

Wat begon als een paar speeltoestellen in de tuin voor de dertien kinderen van Mart Roeffen, groeide uit tot een enorme gratis speeltuin met ruim 50 speeltoestellen. Inmiddels woont de familie Roeffen niet meer in het huis, grenzend aan de speeltuin, maar je kan nog wel elke dag voor niets gebruik maken van de speeltuin, de parkeerplaatsen en de toiletten. Er is geen restaurant, dus neem zelf broodjes en drinken mee om te picknicken in of bij de speeltuin.

Speeltuin ’t Speulparadies in Groningen

Ok, helemaal gratis is ‘ie niet, maar speeltuin ’t Speulparadies in Groningen mag toch echt niet ontbreken in deze lijst. Ten eerste betaal je slechts een euro per kind en mag je zelf gratis mee naar binnen. Ten tweede is er gratis wifi in de speeltuin. We herhalen: gratis wifi. Daarnaast is er een groot terras met schaduwplekken, zijn er veel dieren waaronder alpaca’s, zijn er toiletten met verschoonruimte, kan je er gratis parkeren en kost een koffietje ook vrijwel niets. Maar dit kan je ook zelf meenemen. Voor kindjes met een beperking is er een speciaal speeltoestel, een invalidentoilet en verharde paden voor rolstoelen.

Het Woeste Westen in Amsterdam

In het Westerpark in Amsterdam vind je natuurspeeltuin het Woeste Westen. Alles hier is gemaakt van ‘de natuur’, dus houten speeltoestellen, veel water met vlotten, kleine slootjes en veel gras: laarzen en oude kleding aan dus! Je kan er hutten bouwen, schepnetjes lenen om kleine waterdiertjes te vangen en bekijken en er brandt een kampvuur waar je (voor €2) een broodje op kan roosteren. Er is een terras voor de papa’s en mama’s waar je wat te drinken kan bestellen. Let op: er is hier veel water, dus kinderen hebben altijd toezicht nodig. De speeltuin is altijd vrij toegankelijk.

’t Kwekkeltje in Rosmalen

Schommelen, glijden, zweven, zwaaien, klimmen en klauteren doe je bij ’t Kwekkeltje. Alles is hier aanwezig voor een onvergetelijke speeldag, maar: neem wel zelf toiletpapier, eten en drinken mee. Er staan picknicktafels op het terrein waar je lekker wat kunt eten. De speeltuin is geschikt voor alle leeftijden, zo is er een vrijwel afgesloten speelplek voor mini’s, en ook voor mindervaliden. Neem ook wat handdoeken en eventueel droge kleding mee, want lekker spelen met water hoort er ook bij in ’t Kwekkeltje.

De Avonturenspeelplaats in Het Twiske

Dit is een heel ruim opgezette speeltuin in Het Twiske vol met leuke speeltoestellen zoals schommels, een lange kabelbaan en klimtoestellen voor het perfecte dagje weg. Maar je kunt er ook met een vlot over het water, gewoon lekker spelen in het zand, schommelen of op avontuur door het buizenfort: dit is een soort doolhof met buizen onder de grond waar kinderen doorheen kunnen lopen of kruipen. De Avonturenspeelplaats is omgeven door veel natuur. Je kan er picknicken of een patatje halen bij het kraampje bij de parkeerplaats.

Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn

Niet alleen kan je spelen op de wijde speelplek in het stadspark Berg & Bos, maar ook kan je op ontdekkingstocht. Er wonen namelijk veel wilde dieren in het park, zoals wilde zwijnen en reeën. Op de uitkijktoren van 26 meter hoog heb je een geweldig uitzicht over de Veluwe, maar je moet wel eerst even de hoge berg waar de toren op staat beklimmen. Door het bos in het stadspark loopt een kidsnatuurpad voor nog meer avontuur.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Meer ideeën opdoen voor een dagje weg in Nederland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.