Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 16 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Danae (13) is talentvol danseres: ‘Ze staat iedere ochtend om 05:30 op’

Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen talenten. De meeste kinderen ontdekken hun talent pas op latere leeftijd, maar een enkeling is al op jonge leeftijd enorm ambitieus en gedreven om van zijn talent ook zijn carrière te maken. J/M Ouders spreekt wekelijks met zulke talentvolle en succesvolle kinderen én hun ouders. Deze week Danae (13) en haar moeder Denise (41)

Wanneer en waarom ben je begonnen met dansen?

Danae: “Toen ik 2,5 was ben ik begonnen met klassiek ballet.”

Denise: “Als peuter was ze al veel aan het dansen en met muziek bezig en voor die leeftijd heb je ook nog niet zoveel andere dingen. Daarom besloot ik haar hier in de buurt bij de dansschool op peuterklassiek te doen.”

Wanneer bleek dat Danae talent had?

Denise: “Dat bleek eigenlijk al vrij snel. Ik denk vanaf kleuterklassiek toen ze een jaar of vier was. Ze viel op door haar houding, ritme, uitstraling, manier van bewegen en lenigheid.”

Danae: “Zelf weet ik niet meer zo veel van die periode. Maar ik weet wel dat ik altijd met veel plezier ernaartoe ging. Ik genoot er echt van en was altijd gemotiveerd om te gaan en mijn best te doen.”

danae
Danae en Denise

Denise: “Al snel ging ze vaker dansen, twee keer per week klassiek ballet en één keer per week jazzballet. Tot haar tiende is ze bij die dansschool gebleven. Toen ze in groep vijf zat zag ze een flyer hangen op de balletschool voor een auditie van het dansgezelschap The Dutch Don’t Dance Division. We gingen erheen en Danae werd aangenomen. Drie maanden lang ging ze vier keer per week naar Den Haag om dan vier uur lang te trainen.

Vervolgens besloot ze ook auditie te doen voor Het Nationaal Ballet en ArtEZ. Ze werd bij beiden aangenomen. Uiteindelijk besloten we voor ArtEZ te gaan.”

Waarom koos je voor ArtEZ en niet voor Het Nationaal Ballet?

Danae: “Bij ArtEZ focussen ze meer op moderne dans. Ik merkte dat daar toch echt mijn passie ligt. Dat ik op mijn eigen manier kan dansen en mezelf kan laten zien.”


Denise: “Daarnaast speelde het praktische ook een rol. Bij ArtEZ kon ze groep zeven en acht gewoon op haar oude basisschool afmaken en twee keer per week daar trainen. Daarna kon ze haar middelbare school gaan doen bij een school die is aangesloten op ArtEZ. Nu doet ze dus de vooropleiding dans van ArtEZ in combinatie met VWO op het Beekdallyceum. Deze opleiding valt onder het topsportprofiel.

Wij wonen in Barneveld en ArtEZ is in Arnhem, Danae reist elke dag heen en weer met de bus. Ze staat om 05:30 uur op en gaat ‘s ochtends om 06:30 uur de deur uit. Rond 18:00 uur is ze weer thuis. Het zijn lange dagen en het vergt ook veel discipline haar.”

Danae tijdens haar auditie voor het Nationaal Ballet.

Wat is je ultieme droom?

Danae: “Uitvoerend danseres worden. In moderne dans en als allround danser. Daarnaast lijkt het me geweldig om te dansen bij Ballet Arts in New York, dat is iets wat ik wel echt heel graag zou willen bereiken.”

Heb je ook een plan B?

Danae: “Als ik geen uitvoerend danser kan worden wil ik graag choreograaf worden. Dat komt dan toch nog het meest in de buurt. Als choreograaf kun je ook jouw manier van dansen doorgeven.”

Denise: “Dat was ook wel een reden waarom we hebben gekozen voor ArtEZ. De opleiding is heel breed. Je kunt uitvoerend danser worden, maar ook choreograaf of artistiek directeur. Omdat ze daarnaast nog VWO doet en vervolgens waarschijnlijk HBO of WO gaat doen kan ze straks alle kanten op.”

Hier mocht Danae haar 1e spitzen kopen, omdat ze na de herfstvakantie gingen beginnen met de spitzen les. In de V1 (dansklas) ArtEZ.

Is de danswereld een harde wereld?

Denise: “Dat hebben wij nog niet gemerkt. Bij ArtEZ zorgen ze echt heel goed voor de dansers. Als je ergens last van hebt of een blessure hebt halen ze je direct naar de kant. Ze vragen je dan ook om naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan. Vorig jaar had Danae erg last van groeipijn, toen heeft ze ook een paar maanden niet kunnen dansen. Daarin is de opleiding alleen maar heel ondersteunend.”

Danae: “Ja, de dansmentoren zijn echt top en ook onderling met leeftijdsgenoten ben ik heel hecht. De meiden uit mijn dansklas ken ik al een aantal jaar en we zien elkaar nu elke dag. We worden alleen maar closer en we zijn er echt voor elkaar.”

Moeten jullie Danae weleens motiveren?

Denise: “Nee, het komt eigenlijk allemaal uit haarzelf. Ze heeft er veel plezier in en heeft altijd energie. Het plezier staat voor ons ook nog steeds voorop.”

Danae: “Het komt ook niet echt voor dat ik geen zin heb. Ja misschien als ik na een zware training heel erg spierpijn heb. Maar zelfs dan ben ik nog steeds heel gemotiveerd. Dat is ook het fijne van dans, je kan al je gevoelens erin gooien. Dus ook als ik een keer down ben of chagrijnig, dan kan ik óók die emoties erin kwijt.”

Danae tijdens een fotoshoot.

Isaya (18) is talentvol atleet: ‘Als zevenjarige wilde hij al naar de Olympische Spelen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.