Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 6 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Daten na je scheiding: hoe doe je dat als je kinderen hebt?  

Ben je gescheiden en toe aan een nieuwe partner? Dan is het natuurlijk hartstikke leuk om weer eens te gaan daten. Toch kan dit best wel een uitdaging zijn, zeker als je kinderen hebt. Check hier wat handige tips en adviezen om het soepel te laten verlopen. 

Het weer beginnen met daten moet leuk zijn en zeker niet voor stress zorgen.

Tips voor daten na je scheiding

Als je bent gescheiden, dan kun je op den duur een partner om je heen gaan missen. Dan is het tijd om weer eens te gaan daten, maar hoe pak je dat aan als er kinderen in het spel zijn? 

1. Neem de tijd om te helen

Na een scheiding is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te helen voordat je weer begint met daten. Als er kinderen betrokken zijn, dan is het nog belangrijker om emotioneel stabiel te zijn. Zorg ervoor dat je écht klaar bent voor een nieuwe relatie. Ben je dat nog niet? Wacht dan nog even met daten. 

2. Bespreek het met je kinderen

Vertel je kinderen eerlijk dat je weer wil gaan daten. Geef ze de ruimte om hun gevoelens te uiten en beantwoordt eventuele vragen. Vertel ze ook dat ze altijd op de eerste plaats komen, ongeacht wat er gebeurt in je liefdesleven.

3. Wees selectief

Date niet met de eerste, de beste. Kies alleen mensen uit die echt in jouw leven en die van de kinderen passen. Zoek naar mensen die begrip hebben voor je situatie als ouder en die respectvol omgaan met je kinderen.

4. Zorg voor balans

Als ouder is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen je rol als ouder en je sociale leven. Zorg dus altijd dat je genoeg tijd in je kinderen steekt, maar neem ook zeker genoeg tijd voor jezelf om leuke dingen te doen en om nieuwe mensen te ontmoeten. 

5. Introduceer een eventuele nieuwe partner niet te snel

Heb je een leuke persoon gevonden? Dan ben je natuurlijk hartstikke enthousiast en kun je misschien niet wachten om hem of haar voor te stellen aan je kinderen. Toch is het belangrijk om hier nog even mee te wachten, tot je zeker weet dat de relatie serieus en stabiel is. Als je steeds van partner wisselt kan dit erg verwarrend zijn voor kinderen. 

6. Houd rekening met ex-partner

Wanneer het gaat om het introduceren van nieuwe mensen aan je kinderen, dan is het ook goed om rekening te houden met je ex-partner en zijn of haar gevoelens. Het is dan ook aan te raden om deze introductie eerst met hem of haar te bespreken. 

David (45): ‘Mijn nieuwe partner heeft mijn dochter eruit gezet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.