Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 10 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

De griepprik: voor wie is de prik bedoeld en hoe werkt de vaccinatie precies?

Het najaar betekent vallende blaadjes en natte dagen. Maar het betekent ook: het griepseizoen. Daarom krijgen jaarlijks ongeveer zes miljoen Nederlanders in oktober en november een uitnodiging voor de griepprik. Wie die uitnodiging krijgen en wat de griepprik is, lees je hier.

Wat is de griepprik?

De griepprik is een vaccin dat helpt te beschermen tegen griep veroorzaakt door het influenzavirus. Door de inenting loop je minder risico om (ernstig) ziek te worden door een griepvirus.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is bedoeld voor mensen die kwetsbaarder zijn en een risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Dit zijn alle mensen van zestig jaar en ouder, maar ook mensen met bepaalde medische aandoeningen. Zo kunnen kinderen die bijvoorbeeld long- of hartziekten hebben ook in aanmerking komen voor de inenting.

Wanneer je een uitnodiging voor de griepprik ontvangt kun je zelf kiezen of je hier gebruik van maakt. Een griepprik is dus voor niemand verplicht.

Hoe werkt het?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus is er in veel verschillende soorten. Ieder jaar wordt er gekeken welke virussen rond gaan en hiermee wordt een vaccin samengesteld. De griepprik bevat dode virussen die onschadelijk zijn, maar die er wel voor zorgen dat het lichaam afweerstoffen aanmaakt.

Door die afweerstoffen wordt de kans op griep kleiner. Toch kan het zijn dat je alsnog griep krijgt, bijvoorbeeld door een virus dat niet in het vaccin zat. Wel zorgt de griepprik er dan meestal voor dat je minder ernstig ziek wordt.

Kinderen en de griepprik

Ook kinderen kunnen dus een uitnodiging ontvangen voor de prik als zij binnen de doelgroep vallen. Is jouw kind onder de negen en krijgt hij of zij een griepprik? Dan gebeurt dit in twee delen. Na de eerste prik krijgen ze vier weken later de tweede prik. Dit is omdat het kind anders niet genoeg afweerstoffen tegen de griep kan aanmaken.

Feiten en cijfers over griep

  • Jaarlijks overlijden gemiddeld 1400 tot 2700 mensen door de griep.
  • De kans om griep te krijgen is 40% kleiner als je een griepprik hebt gehad.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie schat in dat wereldwijd jaarlijks 5 tot 10% van de volwassenen getroffen wordt door griep en 20 tot 30% van de kinderen.
  • Het griepseizoen loopt meestal van november tot april.

Lees ook: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RIVM

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.