Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 23 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

12x de leukste natuurspeeltuinen in Nederland

Klimmen, klauteren, ravotten en spetteren: welk kind houdt er nou niet van? Gelukkig zijn er heel veel gave natuurspeeltuinen in Nederland waar kinderen al hun energie kwijt kunnen. Wij geven de leukste als tips, speciaal voor jullie.

Als jullie gaan, denken jullie dan wel aan een extra setje schone kleding?

Uitdagender en speelser

Veel gezinnen gaan in het weekend of in de vakantie lekker eropuit. Even naar buiten, de benen strekken en leuke dingen samen doen. Maar wees eerlijk, de ‘gewone’ speeltuinen hebben jullie zo onderhand al wel gezien, toch? Het mag allemaal wel iets bijzonderder, uitdagender en speelser, vinden jullie ook niet?

Wat dan een leuk gezinsuitje is, is om samen naar een natuurspeeltuin te gaan. Een natuurspeeltuin is, het zegt het al, een speeltuin midden in de natuur. En dan is het vaak niet een speeltuin met allerlei speeltoestellen, maar een plek waar kinderen gewoon kunnen spelen in en met de natuur. Spelen met water, klimmen in touwen en een boomhut bouwen: dat doe je in een natuurspeeltuin.

De leukste natuurspeeltuinen in Nederland

Enthousiast geworden? Neem dan eens een kijkje bij één van deze leuke natuurspeeltuinen in Nederland. En geen zorgen, alle provincies komen voorbij.

1. OERRR De Slotplaats

Spelen met water, kliederen in het zand, balanceren over boomstammen, klimmen in een boom, een hut bouwen: klinkt dit als muziek in de oren voor jouw kinderen? Neem ze dan mee naar OERRR De Slotplaats in Bakkeveen in Friesland, ze zullen hier een toptijd hebben.

2. Avonturenbos Stekkenberg

Dit avonturenbos in Groesbeek in Gelderland is een heus speelbos waar kinderen kunnen over een touwbrug kunnen lopen, met water kunnen kliederen, hun eigen hut kunnen bouwen en bij kunnen komen in een echte boomhut of een coole boomstam.

3. Natuurspeeltuin de Speeldernis

Ook in deze speeltuin in Rotterdam geen speeltoestellen, maar heel veel bomen, stenen en water. Kinderen kunnen hier vlotten en hutten bouwen, zelf vuur maken, diertjes kijken en popcorn poffen. Er is dus voor ieder wat wils.

4. Speelbos de Boskoel

In dit speelbos in Bergen in Limburg kunnen kinderen zich urenlang vermaken met slingeren door de bomen, spelen in het zand en het bouwen van hutten. Een echte ervaring voor kinderen, waarbij ze met en in de natuur spelen.

5. OERRR Kardinge

Ook deze natuurspeeltuin in Groningen is een echte aanrader als jouw kinderen van klimmen en klauteren houden. Hier kunnen ze water oppompen met de waterpomp, op blote voeten door de modder lopen en spelen op de boomstammen.

6. Speelbos Zandspoor

Dit speelbos in Schoorl in Noord-Holland zorgt ervoor dat je kinderen zich prima vermaken met het kliederen met het water, klimmen over de omgevallen boom, verspringen in de zandbak of het verplaatsen van het zand met een treintje.

7. Het BinnensteBuitenBos

Ook dit speelbos in Diepenheim in Overijssel is een echte aanrader als jouw kinderen van actie en avontuur houden. Je vindt hier wiebelstammen, boomstammen en een watermuur. Neem wel schone kleding mee, want je kinderen blijven sowieso niet schoon.

8. Natuurspeeltuin Park Schothorst

Deze natuurspeeltuin in Amersfoort is ideaal voor kinderen die graag buiten zijn en hun energie kwijt willen. Ook hier hebben ze boomstammen, een waterpomp, zandhopen en tunnels en kunnen kinderen spelen, klauteren, geulen graven en dammetjes bouwen.

9. Speelhof Hoogerzael

In dit speelhof in Middelburg in Zeeland ontmoeten kinderen en de natuur elkaar. Ook hier kunnen kinderen met water spelen, ravotten tussen al het groen en op onderzoek uitgaan in de natuur. Ze kunnen zelfs hun eigen moestuintjes verbouwen, hoe leuk is dat?

10. Roekpad

In Echten in Drenthe vind je het Roekpad, een Speelbos en Belevingspad dat leuk is voor kinderen en ouders. Tijdens deze wandeling is het de bedoeling dat kinderen al hun zintuigen gebruiken en in het speelbos kunnen ze even lekker uitrazen.

11. Speelbos Gilze

Ook in dit speelbos in Gilze in Noord-Brabant kunnen kinderen even heerlijk hun energie kwijt. Ze kunnen hier hutten bouwen, spelen in de zandbak, klauteren over bomen en verdwalen in het doolhof.

12. Speelbos Zuiderzee

In dit speelbos in Almere in Flevoland zijn maar liefst vier speelplekken: de waterspeelplek, de zandspeelplek, de natuuronderzoekplek en de picknickplek. Ontdek alle vier de plekken en sluit de middag af met iets lekkers op de picknickplek.

Niks te doen? Tips voor educatief speelgoed en activiteiten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.