Redactie
Redactie Gezondheid 22 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

De maand van zwemveiligheid: waarom leren zwemmen zo belangrijk is

De tijd dat schoolzwemmen onderdeel was van het onderwijsprogramma, is helaas lang voorbij. Maar eigenlijk is het belang van leren zwemmen groter dan ooit. Tijdens de Nationale maand van de zwemveiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor de zwemveiligheid.

Elk jaar nog sterfgevallen en ziekenhuisopnames

Nederland heeft veel water, en gevaar is dan ook overal te vinden voor degenen die niet (goed) kunnen zwemmen. Nog elk jaar overlijden er kinderen door verdrinking. Het is doodsoorzaak nummer één bij jonge kinderen onder de 4 jaar. Jaarlijks worden er ongeveer 90 kinderen tussen de 0 en 25 jaar opgenomen in het ziekenhuis na een verdrinkingsongeval. En gemiddeld komen er 160 kinderen per jaar op de Spoedeisende hulp terecht. Sommige kinderen houden onherstelbare hersenschade aan over.

Drie risicogroepen

Uit de cijfers zijn 3 risicogroepen aan te wijzen: kinderen van 0 tot en met 4 jaar, kinderen van 4 tot en met 12 jaar, en nieuwkomers. Nederlanders met een migratieachtergrond zijn vaker slachtoffer dan autochtone Nederlanders. Deze groep heeft vaak minder kennis over het risico van water, waardoor ze de gevaren onderschatten. Daarnaast overschatten ze hun eigen zwemvaardigheid. Tussen 1996 en 2015 verdronken er ruim 2 keer zo veel mensen van niet-westerse afkomst, als autochtone Nederlanders.

LEES OOK: Van A tot C: alles wat je moet weten over zwemles

Voorkomen en terugdringen

Tijdens de Nationale maand van de zwemveiligheid wordt er op verschillende manieren aandacht gegeven aan het onderwerp. Zo is er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor professionals, en worden er tips gegeven aan gemeentes over wat ze kunnen doen om het aantal ongevallen terug te dringen.

Vlogserie voor nieuwkomers

En om het onderwerp bespreekbaarder en aantrekkelijker te maken, is er een mini-vlogserie gemaakt die terug te vinden is op Youtube. De serie richt zich speciaal op nieuwkomers. Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea spelen de hoofdrol in de serie Yasir Hierrr.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.