Dé sleutel volgens oudercoach wanneer je partner een andere opvoedstijl heeft dan jij
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FShoot-Kimberley-085.jpeg)
Je partner vindt het prima om je kind even te laten huilen, geeft zonder moeite nog een snoepje en is totaal niet bezig met schermtijd. Voor jou is een bewuste opvoeding juist belangrijk en dat wringt. Hoe ga je ermee om als jij en je partner een andere opvoedstijl hebben? Oudercoach Kimberley Galenkamp geeft advies.
Timing is belangrijk
Kimberley: “Allereerst: het is helemaal niet gek dat jullie er soms anders in staan. Dat hoeft ook geen probleem te zijn. Maar je wilt natuurlijk niet dat het steeds eindigt in discussie of frustratie. Bespreek dit soort onderwerpen daarom op een rustig moment, wanneer jullie er allebei voor openstaan. Niet waar je kind bij is, of als jullie moe en prikkelbaar zijn.
Kijk naar de overeenkomsten
Realiseer je dat jullie één ding sowieso gemeen hebben: de wens om het beste voor jullie kind. Dáár ligt jullie gezamenlijke vertrekpunt. In plaats van alleen te focussen op de verschillen, helpt het om juist de overeenkomsten van jullie opvoedstijl op te zoeken. Waar zijn jullie het wél over eens? Welke waarden delen jullie? Vaak is er meer overlap dan je op het eerste gezicht denkt.
Het gaat om verbinding
Het is soms verleidelijk om te zeggen: “Jij pakt het helemaal verkeerd aan.” Maar daarmee raak je vaak verder van elkaar verwijderd. Probeer in plaats daarvan waardering voor elkaars opvoedstijl uit te spreken. Benoem wat je ziet dat je partner juist goed doet. Herkenning en erkenning zorgen voor verbinding.
Communiceer zonder verwijt
Het 4G-feedbackmodel helpt je om goed naar elkaar te luisteren en om zonder verwijt uit te leggen waarom die specifieke dingen voor jou wel belangrijk zijn:
- Gedrag: Beschrijf hoe je de situatie ziet, feitelijk en zonder oordeel.
- Gevoel: Vertel hoe dat gedrag / de keuzes van je partner jou laten voelen.
- Gevolg: Leg uit wat het effect ervan is op jou, je kind, of jullie gezin.
- Gewenst: Benoem welk gedrag je liever zou zien in de toekomst.
Richt je vooral op wat er écht toe doet voor jou. Er bestaat niet zoiets als ‘de perfecte ouder’, en jouw manier is niet per se de enige juiste. Uiteindelijk heeft je kind er vooral baat bij als beide ouders zich goed voelen, én als jullie als team blijven samenwerken, met ruimte voor verschillen.”
Wil je meer adviezen over hoe je werk en ouderschap combineert? Lees dan de volgende artikelen van oudercoach Kimberley Galenkamp:
- Oudercoach Kimberley Galenkamp duidelijk over ‘Ik heb geen tijd voor mezelf’: ‘Daar kom je niet mee weg’
- Is thuiswerken een goed idee?
- Vergelijk je jezelf met anderen op social media en heb je daar last van? Zo maakt social media je gelukkig
- Je kind té perfect opvoeden? Dit zijn de effecten volgens een oudercoach
- Brengen we met gentle kinderen verwende kinderen groot? Oudercoach geeft antwoord.