Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Opvoeden 27 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

De waarheid over het omkopen van je kids: wat is oké?

We hebben het allemaal weleens gedaan: het omkopen van je kind. Op een bepaald punt probeer je je kleine om te kopen om het gedrag van je kind aan te passen, en we weten allemaal waarschijnlijk ook het advies van experts dat het niet iets is waar we een gewoonte van moeten maken.

Maar hoe slecht is omkoping? En is er een andere manier om onze kinderen te laten doen wat we willen?

Omkopen van je kind: waarom doen we het

We’ve all been there: de wanhopige ouder die een beloning aanbiedt als je kleine onmiddellijk in de auto stapt, of het wild kind in de supermarkt een Kinder Suprise ei beloven als hij zich gedraagt. Als ouder doen we wat we moeten doen om de dag door te komen – dat kan moeilijk zijn en we hebben niet allemaal evenveel tijd en geduld om dingen met onze kids te bespreken. Het gebruik van een belofte als beloning als ze zich bezighouden met een bepaald gedrag, levert in eerste instantie meestal resultaten op. Het omkopen van je kind biedt eigenlijk een eenvoudige oplossing voor een mogelijk stressvolle situatie.

Het probleem met beloningen

We zijn de eerste om toe te geven dat we omkoping gebruiken om onze kinderen groente te laten eten, of een sterrenkaart aan de muur om goed gedrag aan te moedigen (zodra ze 10 sterren krijgen, krijgen ze een beloning). Meestal werkt dit goed, dus wat zou het probleem dan zijn?

Op de een of andere manier communiceert omkoping dat bepaald gedrag, zoals het eten van groenten of het delen van speelgoed, onaangenaam is en een beloning vereist om ze te doen – en zonder die beloning zal het kind dat waarschijnlijk niet doen. Als een kind bijvoorbeeld wordt beloond met een snoepje elke keer dat ze hun groenten eten, leren we hen dat het eten van groenten onaangenaam is en ze nooit de vreugde van deze activiteit zullen ontdekken.

Er is ook het probleem van kinderen die een beloning eisen in ruil voor het gedrag dat we vragen. Ooit een kind gevraagd om hun schoenen aan te trekken of een huishoudelijke klus te klaren en iets heeft gehoord als ‘Oké, maar wat krijg ik ervoor?’ En als we voortdurend beloningen aanbieden om ‘slecht’ gedrag te repareren, leren we hen dat wangedrag beloningen oplevert.

Aansporing is iets anders dan omkoping

Hoewel het omkopen van je kind om slecht gedrag te corrigeren niet ideaal is, is iets aansporen daarentegen prima te gebruiken. We werken tenslotte ook in ruil voor loon, het is een stimulans. De meeste van ons willen ook graag weten wat er te winnen valt voordat we iets gaan doen wat we moeten doen. De truc met kids is om te voorkomen dat je midden in slecht gedrag een beloning of stimulans aanbiedt, omdat het de boodschap stuurt dat slecht gedrag kan worden beloond. Aan de andere kant, als je vroeg laat weten wat er te winnen valt, wordt het gedrag wel aangemoedigd wat je zou willen zien. Bijvoorbeeld: ‘Als je snel je schoenen aan doet, hebben we nog tijd om je favoriete liedje in de auto te gaan luisteren.’

Het gebruiken van beloningen om nieuwe gewoonten te creëren is echt niet erg. Het aanbieden van traktaties tijdens zindelijkheidstraining wordt als goed beschouwd omdat het tijdspecifiek is en het helpt om een nieuwe gewoonte ‘af te dwingen’.

Help kinderen om beter gedrag te ervaren

In plaats van beloningen te gebruiken om onze kinderen te laten eten of meer te delen met broertjes en zusjes, is het omkopen van kinderen ook een truc om ze te laten genieten van het resultaat van hun positieve gedrag. ‘Je ziet er nu al sterker uit als je je spinazie hebt opgegeten!’ of ‘Je zus wordt er zo blij van wanneer je je auto’s met haar deelt’. Door ze een positieve consequentie van hun gedrag te laten zien, stimuleer je ze om het gedrag te herhalen.

Soms gaat het over een verbinding

Als je kind een herhaaldelijk beloning nodig heeft om met je samen te werken en het juiste te doen, kan het wijzen op een onderliggend probleem dat meer betrekking heeft op een verbonden gevoel of wat dan ook. Probeer het gedrag van je kind met meer tijd met jou te belonen, ook al is het maar even. Kietel en knuffel erop los, jonge kinderen vinden niks leuker dan dat. Als je dat als beloning van het gedrag van je kind gebruikt, hebben ze meer tijd om met je verbonden te zijn, wat op zijn beurt het gedrag dat je probeert te veranderen zou kunnen omleiden.

5x de meest voorkomende valkuilen bij het corrigeren van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.