Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 2 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Een derde kind kun je er nog wel bij hebben? 10x jullie ervaringen

Onlangs schreven we een artikel over het feit dat veel mensen zeggen dat je een derde kind er nog wel bij kan hebben. Wij vroegen ons af of dat wel klopt en zochten het een en ander uit. Op dit artikel kwamen maar liefst meer dan 400 reacties van onze lezers.

Wij delen dan ook een aantal van de reacties met jullie.

Derde kind

In het artikel keken we naar de zorgtaken die erbij komen, het financiële plaatje en eventuele veranderingen in het werkleven van de ouders. Dit zijn zaken die van toepassing zijn op het krijgen van een derde kind. Uiteraard is de ervaring met een derde kind voor elke ouder weer anders en heel persoonlijk.

Dat merkten we ook toen we dit artikel deelden op Facebook. Meer dan 400 lezers hebben hun eigen ervaringen met een derde kind (en sommigen nog meer) en deelden hun mening met ons. Wij vonden dit interessant om te lezen en delen hun reacties dan ook graag met jullie.

Ervaringen van lezers

Hieronder een aantal reacties van lezers over hun ervaringen met een derde kind.

Katrien – “Hier hebben we vier kids in vierenhalf jaar gekregen en ik zou het zo weer opnieuw doen. Van één kind naar twee kinderen was de grootste aanpassing, vond ik. Hoe meer kids we kregen, hoe relaxter ik erin werd. Ze hebben heel veel aan elkaar.”

Evy – “Ik heb drie jongens. Die combinatie alleen al. Ik zou ze niet meer willen missen, maar ik zou er ook niet meer opnieuw voor kiezen. Er zit een kind bij met beperkingen en de jongste heeft ook z’n problemen. Een pakketje dat doorweegt. Je moet stevig in je schoenen staan om alles te combineren wanneer je zo goed als fulltime werkt.”

Truus – “Het is duurder, maar een derde leert je loslaten en minder controle te hebben. Het is vaak gezellig in huis, er zijn altijd wel vrienden thuis. Nu zijn het drie pubers, dat is best druk en soms denk je: ‘Grrr…’ Maar het is ook heel gezellig, er is altijd wel drukte in huis.”

Natasja – “Daar is toch geen algemene regel voor? Hoe lief ze ook zijn, het ene kindje is gewoon veel drukker of heeft meer zorg nodig dan de andere. En het ene huis heeft meer ruimte dan het andere. De ene baan verdient meer dan de andere of is makkelijker te combineren met de kinderen. Bij de ene ouder gaat het multitasken gewoon makkelijker af. Helemaal prima toch? Als er maar goed over na is gedacht. Ik zie helaas ook vaak dat ouders eerst nog een kindje erbij krijgen en dan pas bedenken hoe duur of druk het is.”

Ashley – “Ik vond het allemaal de eigen gradatie pittigheid hebben: van geen naar één kind, van één naar twee en van twee naar drie. Van twee naar drie was pittig, maar daar leer je oprecht mee omgaan. We moeten ons als ouders de tijd gunnen om met de nieuwe situaties om te gaan. Ik zou mijn drie kids niet meer kunnen wegdenken.”

Jeanine – “Wat was ik blij met mijn derde ongeplande zwangerschap. Als enig kind hoopte ik op een gezin met vier kinderen. Het zijn er drie, maar ondertussen heb ik ook zes kleinkinderen. Meestal is dat echt genieten.”

Naomi – “De derde bracht bij ons de drukte en chaos in huis, waardoor het voelt als een groot gezin. Onze tafel is vol en er is altijd een zoete inval van vriendjes en vriendinnetjes. Ik vond het een enorm verschil, twee of drie kinderen. Het maakt ook uit hoeveel leeftijdsverschil er tussen de kids zit. Onze oudste was 3,5 jaar toen de derde werd geboren, dus dan heb je drie hele jonge kinderen die je met alles moet helpen. Het is super gezellig, er is altijd iemand om mee te spelen. Onze derde is de kers op de taart, zeggen wij altijd.”

AnneMarie – “De gezinsdynamiek was en is de grootste uitdaging. Met drie fanatieke, temperamentvolle meiden hebben we heel wat te stellen gehad. Ik ben blij dat het drie meiden zijn, maar voor de dynamiek was een mix beter geweest. En nu ze pubers zijn, wordt het inderdaad nog duurder. Maar het wordt steeds gezelliger in huis met de tropenjaren achter de rug.”

Sanne – “Ik heb drie jongens. Van nul naar één blijf ik het moeilijkste vinden. Je hebt geen idee hoeveel je van je vrije tijd moet gaan inleveren bij een eerste en wat je allemaal te wachten staat. Van één naar twee vond ik het meest makkelijk. Je weet al een beetje wat je kunt verwachten. Alleen je aandacht leren verdelen tussen de twee kids is even wennen, maar dat is het dan ook als je het mij vraagt.

We hebben nu een baby’tje erbij van bijna vier maanden en ja, het is druk en je moet nóg meer je aandacht verdelen. Maar verder merk ik ook dat we per kind juist makkelijker en relaxter zijn geworden. Alles hoeft niet meer zo strikt, je laat wat meer los en maakt je niet overal meer druk om. Drie jongens is een drukke, maar heel gezellige boel! Wij vinden het, los van die iets te drukke buien soms, echt prima te doen. Ook financieel. En drie op de achterbank in de auto past net.”

Diana – “Ik denk dat iedereen gewoon moet doen wat goed voelt, maar in deze tijd is het ook belangrijk om te kijken naar wat je als gezin kunt opbrengen. Zeker als je wilt dat de kids eventueel kunnen gaan studeren.”

Joanne heeft na vijftien jaar nog steeds spijt van haar derde kind: ‘Heeft mij bijna de das omgedaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.