Redactie
Redactie Aanmoedigen 11 jul 2018

Deze 5 complimentjes moet je kind horen

Door: Samantha Lakker 

Wij ouders kunnen soms zo onwijs druk zijn met onze verantwoordelijkheden en verplichtingen, dat we vergeten om de kleine dingetjes te appreciëren. Je partner die een lekkere maaltijd op tafel heeft gezet of je kleine draak die zo goed luistert vandaag. Dit zijn vijf complimentjes die je kind echt van je moet krijgen.

Wat heb je dat goed gedaan
Ja, ook wanneer je geen flauw idee hebt of je kiddo een giraffe of een olifant heeft getekend. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze er hun best op hebben gedaan en dat dat mag worden benoemd.

Dat vindt mama/papa heel erg fijn
Laat je kind weten dat je je bezighoudt met wat ze doen en dat je het waardeert wanneer je kind iets behulpzaams doet. Probeer als ze de tafel hebben gedekt, maar de messen zijn vergeten, hier niet op te focussen. Maar je kind juist aan te moedigen.

Je ziet er leuk uit vandaag
Zoiets simpels kan al een lach op het gezicht van je kind veroorzaken en daar doen we het voor. Als je vijfjarige voor het eerst zijn of haar eigen schooloutfit heeft bedacht moet je dit alleen maar stimuleren.

Jij maakt ons gezinnetje extra leuk
Hoe leuk is het om dit te horen. Je kind het gevoel geven dat hij of zij belangrijk is en een grote rol speelt is natuurlijk onwijs goed voor zijn of haar zelfvertrouwen.

 Ik vind het heel erg fijn dat je eerlijk bent
Zorg ervoor dat je dit compliment in het moment geeft, zodat je kind wat je zegt koppelt aan de actie die ze hebben gedaan. Het erkennen van hun positieve karaktereigenschappen zal goed gedrag versterken en hun zelfrespect vergroten. Door je te focussen op de positieve dingen in plaats van de negatieven, kun je je kind opbouwen en een respectvolle en open relatie tussen jou en je kind koesteren.

Bron: Modern Day Mom 

Reageer op artikel:
Deze 5 complimentjes moet je kind horen
Sluiten