Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 29 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Is onze dochter te jong om make-up te dragen naar school?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Didi (43) haar dilemma voor: “Onze dochter is net elf jaar geworden en, zoals je dat zegt, een echt ‘meisje-meisje’. Nu wil ze graag make-up dragen naar school en vraag ik me af: laat ik mijn dochter make-up dragen of is ze daar te jong voor?”

“Wat vond ik het geweldig dat ik na twee zoons nog een meisje mocht verwelkomen. Ze werd vanaf haar geboorte op handen gedragen door iedereen in huis. Haar broers zijn gek op haar en voor mij was ze ook echt een cadeautje. Ik vond het zo leuk om ook een meisje erbij te hebben.

Al vanaf dat ze zelf kan spelen had ze interesse in kleding. Zo pakte ze altijd meteen haar schoenen uit de kast en die wilde ze de hele dag aan. Ze kon heel lang bezig zijn met zelf haar sokken aan het uittrekken. En ook liet ze al vrij snel duidelijk merken welke kledingstukken ze wel en niet aan wilde. Ik trok haar graag jurkjes aan en deed haarbandjes in haar haar. Echt een meisje-meisje dus.

Laat ik mijn dochter make-up dragen naar school?

Ik verzorg mezelf ook altijd goed. Mijn lange haar draag ik altijd los en eigenlijk draag ik iedere dag make-up. Op een zondagse pyjamadag na. Mijn nagels zijn vrijwel altijd gelakt en ik ben ook niet vies van een beetje botox hier en daar. Echt niet zo heel opvallend, maar meer voor mezelf. Om een rimpel hier en daar wat te verzachten bijvoorbeeld. Natuurlijk ziet mijn dochter, die nu elf is, dit ook.

Shoppen vindt ze heerlijk, vooral als ze zelf mag uitzoeken wat ze wil kopen. We zijn samen wel eens naar de nagelsalon geweest om onze nagels te laten doen. En ook van naar de kapper gaan maken we een uitje samen. Ze vindt het allemaal geweldig. Thuis kijkt ze graag naar hair en make-up tutorials die in overvloed te vinden zijn op YouTube. Ik vind het dan ook niet heel gek dat ze ondertussen steeds meer interesse krijgt in make-up.

In het weekend probeert ze wel eens wat uit zelf. Dan loopt ze rond met mascara op haar wimpers en oogschaduw op haar ogen. Natuurlijk kan ook lipgloss niet ontbreken. Wanneer ze met vriendinnen is, maken ze elkaar ook vaak op. Helemaal geen probleem als je het mij vraagt. Maar nu heeft ze aangegeven dat ze naar school ook graag make-up wil dragen. En ik vraag me af of ze daar niet een beetje te jong voor is met haar elf jaar.

Dilemma: laat ik het toe of niet

Voor zover ik het kan zien zijn er geen andere kinderen in haar klas die make-up dragen naar school. Ze zou dan een van de eerste zijn. De reden dat ze het wil is omdat ze het leuk vindt om te doen en omdat ze het zelf mooi vindt. Nou stimuleren we onze kinderen altijd om te dragen wat ze zelf willen, omdat we het belangrijk vinden dat ze zichzelf kunnen zijn. En niet dingen doen of dragen omdat anderen dat doen. In dat geval zou ik dit dus moeten goedkeuren. Aan de andere kant wil ik haar niet het gevoel geven dat ze make-up nodig heeft voor haar zelfvertrouwen…

Dus laat ik mijn dochter make-up dragen op school, of niet? Ik vind het een lastig dilemma en ben benieuwd hoe andere moeders hierover denken.”

Dilemma: ‘Mijn tiener scheldt het hele huis bij elkaar, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.