Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 7 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn jongste dochter wil een tatoeage, moet ik dat toelaten?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Kim (45) haar dilemma voor: “Mijn jongste dochter is net zestien geworden en nu wil ze een tatoeage laten zetten. Ze woont nog thuis en ik vind het eigenlijk geen goed idee, omdat ze nog zo jong is. Moet ik dit wel of niet toelaten?”

“Mijn man en ik hebben samen drie kinderen. De oudste is 21 en doe doet vooral zijn eigen ding. Hij woont nog wel thuis, maar hij studeert, heeft een bijbaan en is vaak op pad met zijn vrienden. Soms schuift hij ‘s avonds met het eten aan, maar meestal niet. Hij laat dit wel altijd even weten en dat werkt prima voor ons. Onlangs heeft hij, zonder overleg, een kleine tatoeage laten zetten, waar hij heel erg lang over nagedacht heeft. Dat was wel even slikken voor mij, maar ik weet dat hij het al heel lang wilde. Bovendien heeft hij heel goed uitgezocht naar welke tattoo artist hij zou gaan en het is ook echt heel mooi geworden.

Onze middelste is 18 jaar en woont ook nog thuis. Ze werkt en heeft haar eigen leventje, maar wil ook nog graag bij ons zijn. Onze mening trekt ze erg aan en ze weet hoe we over tatoeages op jonge leeftijd denken. Eigenlijk wil ze er ook wel een, maar om die reden doet ze het nog niet. Ik vind het vooral belangrijk dat ze er goed over nadenkt.

Dilemma: wel of geen tatoeage voor mijn 16-jarige dochter?

De jongste van het stel is onze dochter van 16 jaar. Ze woont nog thuis, zit nog op school en zet zich lekker af. Dat vinden we helemaal ok, we weten hoe dat werkt bij pubers. Maar nu wil ze dus opeens, uit het niets een tatoeage en wij willen dat eigenlijk nog niet. Het is niet zo dat we tegen tattoos zijn, want zowel mijn man als ik hebben meerdere tatoeages. Wat we wel heel belangrijk vinden is dat de kinderen er heel goed over nadenken. En onze jongste is nou eenmaal erg impulsief.

We hebben het er dan ook regelmatig over met haar. Want ik wil niet dat ze straks thuiskomt met een tattoo waar ze meteen spijt van heeft. Natuurlijk zegt ze dat ze er goed over nagedacht heeft, maar we kennen haar en we weten dat dit niet zo is. Ze vindt het gewoon heel interessant en nu ze 16 is, heeft ze wettelijk gezien onze toestemming niet meer nodig. Maar ik wil haar beschermen tegen haar eigen impulsiviteit. Nu ben ik bang dat ze straks thuiskomt met een tattoo die ze heeft laten zetten bij een random tattooshop… Dus moet ik het toelaten dat ze een tatoeage laat zetten terwijl ik er zelf niet achter sta? En dan met haar mee gaan, zodat ze in ieder geval bij een goede artist terecht komt? Of probeer ik met haar af te spreken dat ze er nog een paar maanden over nadenkt en dat we het er dan nog eens over hebben. In de hoop dat ze niet toch stiekem een tattoo laat zetten?”

Help, mijn tiener wil een tattoo!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.