Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 25 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn dochter wil elk jaar op een andere sport, moet ik daarin mee gaan?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Indra (42) haar dilemma voor: “Mijn dochter wil elk jaar op een andere sport, moet ik daarin mee gaan?”

“Mijn zoon van veertien zit al ruim acht jaar op voetbal. Hij geniet ervan en heeft inmiddels ook echt een hecht team. Met meerdere jongens gaat hij dagelijks om en dat zijn echt zijn vrienden geworden. Voor mijn dochter van tien had ik graag hetzelfde gewild, maar zij is qua sporten nogal een ‘apart geval’. Ze wisselt namelijk het liefst ieder jaar van sport.

Nieuwe sporten

In de afgelopen jaren heeft mijn dochter al op turnen, dansen, hockey, volleybal en voetbal gezeten. Door haar afgelopen jaar ook op voetbal te zetten, hoopte ik dat ze het net zo naar haar zin zou krijgen en net zo close met haar team zou worden als haar broer. Helaas was dit niet het geval. In april zei ze alweer dat ze er klaar mee was en een andere sport wilde proberen. Ze bedacht op dat moment dat ze basketbal wel leuk zou vinden. Daar zat een klasgenootje van haar ook op en zij had het erg naar haar zin.

Veel inschrijfgeld

Ik vind het vervelend om mijn dochter ieder jaar op een nieuwe sport te zetten. Wie zegt dat als ze in september op basketbal gaat, ze dat wél langer dan een jaar vol gaat houden? Ik geloof er niets meer van. Het kost ieder jaar veel inschrijfgeld en ook moet ik telkens een nieuw tenue, inclusief schoenen, bitjes of eventuele scheenbeschermers voor haar kopen. Dat is voor een alleenstaande moeder een hele boel geld.

Goed in sport worden

Het vele geld is niet het enige probleem. Het lijkt me voor mijn dochter ook fijn om echt goed te worden in een sport. Wat leer je nu in een jaar? Bijna niets. Als ik naar mijn zoon kijk, dan kon hij pas na drie jaar goed voetballen. Het eerste jaar is toch vooral inkomen en wat meespelen, maar een hoog niveau? Dat wordt nog niet behaald. Ik zou het fijn vinden als ze een sport langer dan een seizoen vol gaat houden en er goed in gaat worden. Dat zal zo leuk zijn voor haar.

Sport dilemma

Ik ben benieuwd hoe andere ouders dit zouden aanpakken. Zou je naar je kind luisteren en je kind elk jaar op een nieuwe sport zetten? Of laat je je kind, ondanks hij of zij het niet wil, gewoon op die sport zitten? Of haal je je kind van alle sporten af? Dat is natuurlijk ook een optie. Ik zit in dubio.”

Petra (49): ‘Het tweede insulineshot werd mijn zoon bijna fataal’

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.