Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 14 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Kan ik mijn zoon (16) verbieden om met zijn vriend om te gaan?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Merel (42) haar dilemma voor: “Kan ik mijn zoon (16) verbieden om met zijn vriend om te gaan?”

“Mijn zoon Jasper is een hele lieve, grappige en spontane jongen. Hij deed het altijd goed op school, had leuke vrienden en was eigenlijk nooit een moeilijk kind. Natuurlijk, hij deed ook echt wel een keer iets wat niet mocht of was een beetje ondeugend, maar dat was nooit iets groots of iets dat echt niet kon. Sinds een half jaar zit er een nieuwe jongen bij Jasper in de klas en ze zijn dikke vrienden geworden. Helaas ben ik er niet heel blij mee, integendeel, ik wilde dat hij hem nooit had leren kennen.

Verkeerde invloed

De vriend van Jasper heeft een verkeerde invloed op Jasper. Ten eerste drinkt en rookt hij, terwijl dat volgens de wet dus nog niet mag. Nu snap ik best dat een puber dat een keertje wil proberen, maar ik heb Jasper op zowel roken als op drinken al meerdere keren betrapt.

Hoewel hij weet hoe ik daarover denk en ik het daar dus niet mee eens ben, trekt hij zich daar blijkbaar niks van aan. Ik heb al met hem hierover gepraat, uitgelegd waarom ik niet wil dat hij dat doet, en dan beloofd hij dat hij het niet nog een keer doet. Tot ik het dus weer een keer opmerk.

Afwezig op school

Ik weet zeker dat dit de invloed van zijn vriend is. Voordat hij hem kende, ging Jasper met andere jongens om en toen was dit nooit aan de orde. Ik snap dat als je ouder wordt, dit soort dingen interessant zijn en je daar nieuwsgierig naar bent, maar er zijn nog meer dingen gebeurd waar ik absoluut niet achtersta.

Zo ben ik al een keer opgebeld door zijn school dat Jasper meerdere keren niet bij de laatste twee uur aanwezig was en dat ook zijn cijfers achteruit gaan. Ik herken hem zo helemaal niet. Ook hier heb ik hem uiteraard op aangesproken, maar dan zegt hij dat hij toch niks heeft aan die twee uur, omdat ze volgens hem dan bijna niks doen. Ook al is dat waar, hij moet van mij gewoon aanwezig zijn, hij heeft gewoon leerplicht.

Contact verbieden?

De Jasper die ik sinds een half jaar zie, is absoluut niet de Jasper die ik ken. Het liefste wil ik dat hij die vriend helemaal niet meer ziet, maar misschien gaat dat te ver? Ik vind ook dat je je kind zijn eigen keuzes moet laten maken, maar het is zo lastig als je er als ouder niet achterstaat. Ik weet dus niet wat ik moet doen: moet ik mijn zoon verbieden met zijn vriend om te gaan of moet ik het zo laten en hopen dat hij over een tijdje zelf tot zinnen komt?”

Elvira (42): ‘Mijn dochter (16) gaat met foute jongens om’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.