Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 29 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Onze zoon (15) wil deze zomer met vrienden op vakantie en niet met ons. Laten we dit toe?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Senna (45) haar dilemma voor: “Dit jaar heeft onze zoon van vijftien aangegeven niet meer met ons mee te willen op vakantie. In plaats daarvan wil hij met vrienden op vakantie. Laten we ons kind alleen op vakantie gaan of wachten we nog een jaartje?”

“Elk jaar weer rijden mijn man en ik, onze dochter (13) en zoon (15), in de zomervakantie naar onze favoriete plek in het noorden van Italië. Ook deze zomer stond dit weer op de planning, maar nu heeft onze zoon aangegeven dat hij eigenlijk niet meer mee wil. Niet omdat hij het niet leuk vindt om met ons op vakantie te gaan, want hij vind het wel ‘chill’ dat wij nog alles voor hem betalen, maar omdat hij graag met zijn vrienden op vakantie wil.

Natuurlijk wisten we dat dit moment er een keer aan zat te komen, maar we hadden gehoopt dat hij nog wel een jaar of twee met ons mee zou gaan. Niet alleen omdat we hem nu nog erg jong vinden, maar ook omdat het gewoon heel gezellig is als hij erbij is. Natuurlijk ook voor zijn jongere zusje, al vindt zij het zelf wel prima dat ze de achterbank voor zichzelf heeft en geen rekening hoeft te houden met haar broer.

Twijfels over de keuze om met vrienden op vakantie te gaan

We twijfelen erg over de situatie. Aan de ene kant vinden we hem nog erg jong, hij is jonger dan zijn vrienden die allemaal al zestien zijn. Aan de andere kant zegt een getal niet zo veel, want hij is zelfstandig genoeg om alleen op vakantie te kunnen. We kunnen goed afspraken maken met hem en vertrouwen hem ook. Alleen weten we niet hoe hij is zonder ons, met een groep vrienden, in een andere plaats. Zal hij zich dan ook aan de gemaakte afspraken houden of gaan ze gekke dingen doen wanneer groepsdruk om de hoek komt kijken? Dit weet je natuurlijk nooit van tevoren, maar waarschijnlijk gaat hij net wat verstandiger met bepaalde situaties om als hij een jaar of twee ouder is.

Dan is er nog het volgende: het moment dat hij op vakantie wil met zijn vrienden valt precies samen met de periode dat wij ook op vakantie zijn. Hij wil in Nederland blijven en wij zijn dan dus in Italië. Mocht er iets gebeuren, dan zijn we niet bij hem in de buurt en dat vind ik lastig. Mijn gevoel zegt eigenlijk dat hij het beste nog een keer met ons mee kan gaan en dan mag hij volgend jaar met zijn vrienden op pad. De gulden middenweg, maar of hij zomaar daarmee akkoord gaat, weten we niet. We moeten dit nog bespreken. Het enige wat ik nog in mijn voordeel heb, is dat hij ook nog niet weet of zijn vrienden allemaal zonder ouders op vakantie mogen. Misschien moeten we dat eerst eens afwachten.

Dilemma: laten we ons kind alleen op vakantie gaan?

Hoewel mijn gevoel zegt nog een jaartje te wachten met alleen op vakantie gaan, zit ik toch met een dilemma. Ik gun hem ook die vrijheid en dat gevoel van vertrouwen van ons. Zelf heb ik dat ook op jonge leeftijd ervaren en dat was helemaal geweldig. Dus wil ik hem het liefst nog een keer mee voor mezelf? Of is hij toch nog wel erg jong en wachten we hier een jaartje mee? Misschien ben ik er zelf nog niet aan toe, telt dat mee? Hebben andere ouders die dit al eens hebben meegemaakt tips voor ons?

Dilemma: ‘Het vriendinnetje van mijn dochter (7) steelt haar spullen, wat moet ik hiermee?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.