Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 18 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn luie kinderen blijven pushen voor school of moet ik het opgeven?’ 

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Dorien (43) haar dilemma voor: “Moet ik mijn luie kinderen blijven pushen voor school of moet ik het opgeven?”

“Ik heb helaas twee hele luie pubers thuis. Ze zijn nu vijftien en veertien jaar en doen werkelijk alleen maar dingen waar ze zelf zin in hebben. School vinden ze maar niets. Ze zijn slim genoeg en als ze zouden leren zouden ze hoge cijfers halen. Als ze leren zeg ik erbij, want dat is een grote opgave.

Pushen

Het afgelopen jaar heb ik alle agenda’s iedere dag bijgehouden. Een proefwerk voor geschiedenis? Of voor wiskunde? En een mondeling voor Spaans? Ik hield alles bij. Het was zelfs zo erg dat ik mijn eigen dingen daardoor vergat. Ik was alleen nog maar bezig met hun agenda. Ik zorgde er iedere dag voor dat toetsen werden geleerd en het huiswerk werd gemaakt. Klinkt goed, maar dat was het niet.

Ruzie met luie kinderen

Doordat ik ze zo aan het pushen was, werd de band tussen mij den mijn kinderen steeds slechter. Sterker nog, we kregen steeds vaker ruzie. Ze vonden dat ik mij niet met hun leven en hun schoolwerk moest bemoeien. Ik moest me lekker op mijzelf gaan focussen, in plaats van mijn kinderen in de gaten houden. Kon ik dat maar, dacht ik daarna altijd. Zij zorgden ervoor dat dat niet lukte. Waarom had ik twee van die dwarse en luie kinderen?

Opgegeven

Een maand geleden heb ik grote ruzie gehad met mijn twee pubers. Ze vonden dat ik moest stoppen met pushen. Ik heb op dat moment besloten om me niet meer met hun schoolwerk te bemoeien. Ze moesten het maar lekker uitzoeken. Het resultaat? De ene na de andere onvoldoende.

Dilemma

Ik zit nu met een dilemma. Zal ik mijn luie kinderen blijven pushen voor school of zal ik het maar opgeven, zodat ze er hopelijk zelf achterkomen dat hun manier van aanpak niet de juiste is… Ik vind hun slechte cijfers erg vervelend, zeker omdat ik weet dat ze het makkelijk kunnen. Ik ben benieuwd hoe andere ouders hierover denken.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.