Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 21 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Kan ik van mijn puber eisen dat hij meehelpt in het huishouden?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Louisa (41) haar dilemma voor: “Kan ik van mijn puber eisen dat hij meehelpt in het huishouden? Het gaat om de kleinere klusjes. Af en toe even stofzuigen, de vaatwasser inruimen en de tafel dekken?”

“Naast onze 15-jarige puberzoon hebben we nog twee kinderen van twaalf en tien jaar. Echte sloddervossen zijn ze allemaal en dus ruim ik al jaren hun troep achter hun kont aan op. Maar daar ben ik eigenlijk een beetje klaar mee nu. En ik vind dat ze moeten leren dat ze zelfstandig moeten worden. Nu ze oud genoeg zijn om zelf ook wat verantwoordelijkheid te nemen, vind ik dat ze best wel wat meer mogen meehelpen met klusjes in huis. Het probleem is alleen: dat willen ze natuurlijk niet. Vooral de oudste puber helpt totaal niet mee in het huishouden.

Meehelpen in het huishouden

Ik weet wel hoe dit komt: ik deed het altijd. En nog steeds doe ik alles voor ze: broodjes smeren voor mee naar school, wasjes draaien, zorgen dat ze op tijd komen op school of sportclubs en ga zo maar even door. Ook verschoon ik hun bedden en ruim ik hun kamers op. Van de jongste kan ik dit nog wel hebben en de middelste van twaalf doet best al wat kleinere klusjes in huis. Hij brengt bijvoorbeeld altijd de vuilniszak naar de container als ik hem dat vraag. En hij zet zijn gebruikte bord tenminste op het aanrecht. Uit zichzelf. De jongste neemt dat over en doet dat vaak ook, maar onze puber van vijftien vindt het allemaal wel best.

Die is ook niet anders gewend dan dat ik het voor hem doe, dus ik begrijp het echt wel als hij daar even aan moet wennen. Maar na vele gesprekken en keer op keer vragen of hij zijn bord even af wil ruimen of zijn onderbroeken zelf in de was wil stoppen, weet ik ook niet meer hoe ik het anders moet aanpakken. Hij weigert het namelijk gewoon. Of hij ‘vergeet het’, zoals hij het zelf zegt. En als ik hem vraag of hij de schone vaat even wil opruimen in de kasten, zegt hij dat hij huiswerk moet maken en loopt ‘ie weg. Misschien moet hij wel echt huiswerk maken op zo’n moment, maar dat kan best vijf minuten later.

Nu weet ik dus niet echt iets anders te bedenken dan van hem eisen dat hij meehelpt in het huishouden en dat er anders maatregelen komen, maar dat vind ik ook weer zo overdreven. Ik vind het namelijk niet erg om te doen, maar ik wil hem ook aanleren dat hij een beetje zelfstandig moet gaan worden. Bovendien heb ik inmiddels ook wel wat beters te doen dan zijn spullen opruimen.

Dilemma: kan ik eisen dat mijn puber meehelpt in het huishouden?

Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn vijftienjarige zoon meer gaat doen in het huishouden? Bouw ik het bijvoorbeeld op met eerst een klein klusje zoals dagelijks zijn eigen bord in de vaatwasser zetten? En dan steeds wat meer: vaatwasser uitruimen, tafel dekken, stofzuigen. En wat als hij het vergeet, oftewel weigert, zoals hij nu steeds doet. Kan ik dan van hem eisen dat hij meehelpt in het huishouden? Moet ik er straffen of beloningen op zetten? Ik hoop op tips van ouders die in dezelfde situatie hebben gezeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.