Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 20 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik mijn kind een meertalige opvoeding gaan geven?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Lieke (37) haar dilemma voor: “Zal ik mijn kind een meertalige opvoeding geven?”

“Mijn man is van origine Italiaans en ik ben Nederlands. Onderling spreken mijn man en ik vooral Engels. In ons huishouden zijn er vaak drie talen te horen. Behalve als onze zoon van net vier er is. Voor hem willen we het makkelijk houden. Voor de geboorte hebben we samen besloten om in zijn buurt altijd Nederlands te spreken. Dit was vooral de wens van mijn man. Hij werd namelijk bij aankomst in Nederland, hij was toen veertien, vaak gepest om zijn Italiaanse accent. Daardoor heeft hij nooit goed Nederlands geleerd. Hij wil niet dat ons kind ook gepest gaat worden om zijn uitspraak en gebrekkige taal, dus besloten we om hem geen meertalige opvoeding te geven.

Drie talen

Toch krijg ik er steeds meer twijfels over. Hoe fantastisch zou het zijn als een kind drie talen kan spreken? Italiaans met zijn vader en familie in Italië, Nederlands met mij en mijn familie en Engels als we met z’n drieën zijn. Ik wil ook gewoon dat onze zoon zijn familie in Italië kan begrijpen als we daar naartoe gaan, en niet dat mijn man alles voor hem moet vertalen. Het is een blijft een halve Italiaan, dus hij mag daarop ook trots zijn!

Man is het er niet mee eens

Ik las laatst in een magazine dat kinderen onder de zes net sponzen zijn. Daarna zal het opnemen van een nieuwe taal minder snel gaan. Ik liet het aan mijn man lezen en hij haalde zijn schouders op. Weer begon mijn man erover dat hij liever heeft dat onze zoon eerst volledig het Nederlands beheerst. En nog belangrijker: zonder accent leert praten. Ik denk dat het wel meevalt. Na de zomervakantie begint onze zoon op de basisschool, dus dan hoort en spreekt hij daar alleen maar Nederlands. Hoe leuk is het dan om thuis met zijn vader Italiaans en als gezin Engels te spreken? Ik denk dat dit alleen maar erg leerzaam kan zijn voor hem

Dilemma meertalige opvoeding

Ik ben heel benieuwd hoe dit bij andere gezinnen gaat. Laat je jouw kind ook eerst alleen Nederlands spreken en horen, of spreken jullie gewoon alles door elkaar? Het lijkt me leuk om ons kind een meertalige opvoeding te gaan geven, maar wel alleen als het kans van slagen heeft.”

Kims partner is perfectionistisch: ‘Mijn kinderen kunnen niets goed doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.